Κοσμος

Η Ευρώπη εξετάζει τη σύσταση μηχανισμού για τη δίωξη εγκληματιών πολέμου

Το παρασκήνιο με το Ουγγρικό βέτο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ευρώπη εξετάζει τη σύσταση μηχανισμού για τη δίωξη εγκληματιών πολέμου
@Sara Kurfeß/ Unsplash

ΕΕ: Η σύσταση μηχανισμού για τη δίωξη εγκληματιών πολέμου στο προσχέδιο των συμπερασμάτων

Την Πέμπτη και την Παρασκευή λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα από τα βασικά θέματα να είναι η Ουκρανία και τους Ευρωπαίους ηγέτες να εκφράζουν τη στήριξή τους για όσο χρειαστεί. Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο έχει δει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να τονίσει την προσήλωση «στη διασφάλιση πλήρους λογοδοσίας για τα εγκλήματα πολέμου και τα άλλα σοβαρότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας κατάλληλου μηχανισμού για τη δίωξη του εγκλήματος επίθεσης».

Επιπροσθέτως, αναμένεται να υπάρχει αναφορά στο γεγονός ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη «εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν στην κάλυψη των πιεστικών στρατιωτικών και αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας», αλλά και καταδίκη της υποστήριξης της Μόσχας από το Ιράν και την Λευκορωσία.

Όσον αφορά στην οικονομία, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών αναμένεται να εστιάσουν στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ «ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την παραγωγικότητά της, στοχεύοντας σε οικονομικά προσιτή ενέργεια, μειώνοντας τις στρατηγικές εξαρτήσεις, επενδύοντας στις δεξιότητες του μέλλοντος και καθιστώντας την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική της βάση κατάλληλη για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω».

Η Ουγγαρία μπλόκαρε κοινή ανακοίνωση της ΕΕ για το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Η Ουγγαρία διέψευσε δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο άσκησε βέτο στη δημοσίευση κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Χάγη.

«Αυτό είναι ψέμα», δήλωσε το βράδυ της 20ής Μαρτίου ο εκπρόσωπος του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών Μάτε Πατσολάι. «Η αλήθεια είναι ότι η Ουγγαρία μετέφερε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ την ακόλουθη θέση: «Η Ουγγαρία λαμβάνει γνώση της απόφασης του ΔΠΔ και δεν επιθυμεί να τη σχολιάσει με οποιονδήποτε τρόπο. Ωστόσο, εάν ο Ύπατος Εκπρόσωπος ή οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ επιθυμεί να προβεί σε δήλωση, η Ουγγαρία δεν θα αντιταχθεί σε αυτό», ανέφερε ο Πατσολάι σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Το Bloomberg ανέφερε στις 20 Μαρτίου, επικαλούμενο πηγές του, ότι ο Μπορέλ αναγκάστηκε να εκδώσει δήλωση εκ μέρους του λόγω της ουγγρικής θέσης.

Ανέφερε ότι η απόφαση του ΔΠΔ είχε ληφθεί υπόψη. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η θέση της Ουγγαρίας σχετικά με την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο «ενδέχεται να εκφραστεί» στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23-24 Μαρτίου.

Το Bloomberg σημειώνει ότι το σχέδιο δήλωσης μετά τη σύνοδο κορυφής χρησιμοποιεί την ίδια διατύπωση με τη δήλωση του Μπορέλ. Πηγές του πρακτορείου δεν απέκλεισαν ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής ενδέχεται να απαιτήσουν σκληρότερη ρητορική κατά των ρωσικών αρχών σε σχέση με την απόφαση του ΔΠΔ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ