Κοσμος

Τι συμβαίνει με την πιθανή σύλληψη του Τραμπ;

«Φρούριο» το Trump Tower

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Τι γίνεται με την πιθανή σύλληψη του;

Η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να περιμένει την πιθανή ιστορική ποινική δίωξη εις βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ με οδοφράγματα της αστυνομίας μπροστά από το Trump Tower και το Δικαστικό Μέγαρο του Μανχάταν.  

Ο μεγιστάνας των ακινήτων είπε το Σάββατο ότι επρόκειτο να συλληφθεί χθες Τρίτη για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, μια υπόθεση που ερευνά η εισαγγελία της Νέας Υόρκης. Όμως η χθεσινή μέρα πέρασε χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή συλλήψεις.

Η δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης επιδιώκει να προσδιορίσει εάν ο Τραμπ είναι ένοχος για ψευδείς δηλώσεις, νομική παράβαση ή παραβίαση των νόμων για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας, ποινικό αδίκημα, αφού έδωσε χρήματα σε αυτήν τη γυναίκα, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Στέφανι Κλίφορντ, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, εκλογές που κέρδισε κερδίσει ο Ρεπουμπλικανός.

Ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι ένα σώμα ενόρκων ενδέχεται να ψηφίσει αργότερα σήμερα για την απαγγελία κατηγορητηρίου, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να ανακοινώσει κατηγορητήριο ο εισαγγελέας στο Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ. Στη συνέχεια, ο Τραμπ προβλέπεται ότι θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστή αφού θα τεθεί συμβολικά υπό κράτηση για λίγα λεπτά.

Ο Μπραγκ δεν έχει επιβεβαιώσει δημόσια κανένα σχέδιο, και τα σώματα ενόρκων λειτουργούν εν κρυπτώ για την αποφυγή ψευδορκίας ή επιρροής μαρτύρων πριν από τις δίκες, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την παρακολούθηση των διαδικασιών τους.

Αν και η απαγγελία κατηγορίας θα μπορούσε να γίνει μόλις αυτή την εβδομάδα, είναι πιο πιθανό ότι οποιαδήποτε πιθανή εμφάνιση στο δικαστήριο από τον πρώην πρόεδρο δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος επιβολής του νόμου που γνωρίζει τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την ασφάλεια.

Η έρευνα, η οποία έχει διαρκέσει χρόνια, -με ορισμένους να τη χαρακτηρίζουν πλέον «υπόθεση ζόμπι»- επιταχύνθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ποιος είναι ο εισαγγελέας Μπραγκ

Το γραφείο του Άλβιν Μπραγκ, με δυναμικό 500 δικηγόρων και προϋπολογισμό 150 εκατ. δολαρίων, διώκει σχεδόν όλες τις ποινικές υποθέσεις στο Μανχάταν. Διατηρεί μία από τις πιο υψηλού προφίλ εισαγγελικές θέσεις παγκοσμίως, επιβλέποντας υποθέσεις που συχνά αφορούν κατηγορούμενους με τεράστια περιουσία, φήμη και επιρροή.

Ο Άλβιν Μπραγκ είναι ένας από τους πέντε εκλεγμένους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης. Έχοντας διατελέσει ομοσπονδιακός εισαγγελέας, βοηθός γενικού εισαγγελέα για την πολιτεία της Νέας Υόρκης και εισαγγελέας πολιτικών δικαιωμάτων, βγήκε νικητής σε μία σκληρή προκριματική αναμέτρηση των Δημοκρατικών και στη συνέχεια επικράτησε στις γενικές εκλογές για να γίνει εισαγγελέας του Μανχάταν, διαδεχόμενος τον εισαγγελέα Σάιρους Βανς, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε.

Είναι μόλις ο τέταρτος εκλεγμένος εισαγγελέας στο Μανχάταν τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες. Ο Φρανκ Χόγκαν υπηρέτησε για 31 χρόνια, ο Ρόμπερτ Μοργκεντάου διατέλεσε γενικός εισαγγελέας για 34 χρόνια, μέχρι τα 90 του, ενώ ο Σάιρους Βανς αποσύρθηκε στα τέλη του 2021 έπειτα από 12ετή θητεία.

Aντιμέτωπος και με άλλες δικαστικές υποθέσεις o Tραμπ

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης μια άλλη ομοσπονδιακή έρευνα σχετικά με τον χειρισμό ευαίσθητων κυβερνητικών εγγράφων μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, δύο έρευνες στη Νέα Υόρκη σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές του και μια υπόθεση δυσφήμισης από μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι τη βίασε τη δεκαετία του 1990, ισχυρισμό που ο Τραμπ αρνείται.

Ο Τραμπ έχει διαφύγει πολλές φορές τον νομικό κίνδυνο. Στον Λευκό Οίκο, άντεξε δύο απόπειρες του Κογκρέσου να τον απομακρύνει από το αξίωμά του, καθώς και μια πολυετή έρευνα για τις επαφές της προεκλογικής του εκστρατείας με τη Ρωσία το 2016.