Κοσμος

Θα φορέσει χειροπέδες ο Ντόναλντ Τραμπ;

Για την υπόθεση με την ηθοποιό ταινιών για ενήλικους Στόρμι Ντάνιελς

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Nτόναλντ Τραμπ: Πυρετός διαβουλεύσεων των αρχών για την παραπομπή του 

Οι αρχές της Νέας Υόρκης, λαμβάνουν σοβαρά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι την Τρίτη θα συλληφθεί και ότι επακόλουθα οι υποστηρικτές του θα βγουν στους δρόμους.

O Τραμπ κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, την οποία ερευνά η εισαγγελία της Νέας Υόρκης, αλλά το ενδεχόμενο να απαγγελθούν κατηγορίες για ποινικό αδίκημα θα είναι ιστορικά πρωτοφανές για νυν ή πρώην αμερικανό πρόεδρο. Το Politico μεταδίδει ότι το ποινικό κατηγορητήριο σχεδιάζεται σε έκτακτη σύσκεψη στην έδρα της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν μέλη της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, δικαστικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ, είπε το άτομο. Ο Μπραγκ συγκάλεσε το σώμα ενόρκων που ερευνά τις πληρωμές.

Εκπρόσωπος του δικαστηρίου δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι να αναφερθεί, καθώς δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Εκπρόσωποι της Μυστικής Υπηρεσίας και της Εισαγγελίας δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

«Η κατάσταση ετοιμότητας της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης παραμένει σταθερή ανά πάσα στιγμή, για όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης. «Οι επικοινωνίες και ο συντονισμός μας με τους εταίρους μας στην κυβέρνηση και την επιβολή του νόμου αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της δέσμευσής μας για τη δημόσια ασφάλεια».

Μόλις το σφραγισμένο κατηγορητήριο παραδοθεί στον δικαστή, η εισαγγελία θα συζητήσει την παράδοση του Τραμπ με τον δικηγόρο του, σύμφωνα με δικαστικό υπάλληλο, ο οποίος, όπως και οι υπόλοιποι, έμεινε ανώνυμος για να συζητήσει τις εσωτερικές διαδικασίες σχεδιασμού.

Εάν ο Τραμπ δεν παραδοθεί, θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του.

«Το αν ο Τραμπ θα φορέσει χειροπέδες είναι μια απόφαση που θα λαμβανόταν από τον εισαγγελέα», δήλωσε ο δικαστικός αξιωματούχος. Θα του πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα και θα τραβήξουν μια φωτογραφία του, αν και δεν αναμένεται να παρουσιαστεί μπροστά στο κοινό με χειροπέδες, είπε ο αξιωματούχος.

Το ποινικό δικαστήριο του Μανχάταν, ένα 17ώροφο κτίριο Art Deco που βρίσκεται βορειοδυτικά της γέφυρας του Μπρούκλιν, ήταν περικυκλωμένο από πάνω από δώδεκα ειδησεογραφικά φορτηγά το πρωί της Δευτέρας. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα, καθώς αστυνομικοί και δικαστικοί υπάλληλοι έστησαν οδοφράγματα έξω από το δικαστήριο. Δεν υπήρχαν σημάδια διαδηλωτών.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις για πληρωμές 130.000 δολαρίων που ο πρώην δικηγόρος του, Μάικλ Κοέν, έστειλε στην πορνο – σταρ  Στόρμι Ντάνιελς  προς το τέλος της εκστρατείας του το 2016. Οι εισαγγελείς λένε ότι η πληρωμή παραβίαζε τους νόμους για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας και έγινε για να «φιμώσει» την Ντάνιελς. 

Ο Κοέν ομολόγησε την ενοχή του το 2018 για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής εκστρατείας και παραβιάσεις που συνδέονται με τη Ντάνιελς.

Έκκληση Τραμπ προς τους υποστηρικτές του για διαδηλώσεις 

To Σάββατο ο Τραμπ, που είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2024, δήλωσε ότι την Τρίτη «θα συλληφθεί» και κάλεσε τους υποστηρικτές του «να σώσουν την Αμερική» και να «διαδηλώσουν».

Στη συνέχεια αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι έσπευσαν να τον υπερασπιστούν, με πρώτο τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος κατήγγειλε τον εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης για το Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ για «κατάχρηση εξουσίας».

Ακόμη και ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος πήρε αποστάσεις από τον Τραμπ μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Ρεπουμπλικάνο.

Οι διώξεις είναι «πολιτικά υποκινούμενες», εκτίμησε το πρώην δεξί χέρι του Τραμπ, ο οποίος έχει επίσης φιλοδοξίες για το 2024 οπότε φροντίζει την εικόνα του. Δήλωσε «συγχυσμένος» στην ιδέα ότι ένας πρώην πρόεδρος μπορεί να διωχθεί ποινικά από αυτόν τον εισαγγελέα, «την ώρα που ένα κύμα εγκληματικότητας» σαρώνει τη Νέα Υόρκη.

«Οι Αμερικάνοι έχουν συνταγματικό δικαίωμα να συγκεντρώνονται ειρηνικά», τόνισε ο Πενς. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους χαρακτήρισαν την υπεράσπιση του Πενς ανεύθυνη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε «τις φιλοδοξίες του πάνω από το γενικό συμφέρον», «καταφερόμενος εναντίον των ενδεχόμενων κυρώσεων εις βάρος του Τραμπ και υπερασπιζόμενος την έκκληση σε διαδηλώσεις», έγραψε στο Twitter ο Άνταμ Σιφ, πρώην μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είχε ερευνήσει την επίθεση στο Καπιτώλιο.