Κοσμος

«Αναγκαία» χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ο Μακρόν

«Πρέπει να τεθεί σε ισχύ ως το τέλος του έτους»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εμανουέλ Μακρόν: «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι αναγκαία» - «Πρέπει να τεθεί σε ισχύ ως το τέλος του έτους»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πρέπει «να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους», διότι είναι «αναγκαία», κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχωρεί στα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και France2.

«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, όχι γιατί αυτό αρέσει σε μένα, θα ήθελα να μην την κάνω, αλλά για τον λόγο αυτό δεσμεύθηκα να την κάνω», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν προσθέτοντας ότι θέλει την έναρξη της ισχύος της μέχρι το τέλος του έτους, «ώστε τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν».

«Δεν υπάρχουν 36 λύσεις», είπε.

Ο Μακρόν διαμηνύει ότι δεν θα προχωρήσει «σε διάλυση της Βουλής, ανασχηματισμό ή δημοψήφισμα»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, φέρεται να δήλωσε σήμερα (21.3) ότι δεν προτίθεται ούτε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, ούτε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ούτε να προκηρύξει δημοψήφισμα για να σβήσει τη λαϊκή διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Ηλύσια Πεδία, ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από το κυβερνητικό στρατόπεδο την παρουσίαση εντός «δύο ή τριών εβδομάδων το πολύ» «προτάσεων» για την «αλλαγή της μεθόδου και της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων».

Η ίδια πηγή διευκρίνισε, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει «να εντοπισθούν ορισμένα σαφή σχέδια στο πλαίσιο μίας σαφούς ατζέντας», για παράδειγμα, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 «με μία σαφή μέθοδο» για να αποφευχθεί «η επανάληψη της αμφισβήτησης της νομιμότητας ενός νομοθετικού κειμένου».

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί στους πολίτες 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα δώσει αύριο τηλεοπτική συνέντευξη, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα πάρει τον λόγο και «αργότερα», διευκρίνισε πηγή του προεδρικού στρατοπέδου. Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε μεταρρυθμίσεις «με λιγότερους νόμους και περισσότερες ρυθμίσεις» όταν δεν εξασφαλίζεται απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση», εξήγησε η πηγή του προεδρικού στρατοπέδου.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, υιοθετήθηκε οριστικά χθες, Δευτέρα, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος που παρακάμπτει την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση και αφού η κυβέρνηση επέζησε των προτάσεων μομφής εναντίον της. Ωστόσο, συνολικά 278 βουλευτές στήριξαν τη μία από τις δύο προτάσεις μομφής εναντίον της κυβέρνησης, μόλις εννέα λιγότεροι από τους 289 που χρειαζόταν για να υπερψηφιστεί.

Χθες το βράδυ διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους πολλών πόλεων της Γαλλίας, ανατρέποντας και πυρπολώντας κάδους απορριμμάτων, υψώνοντας οδοφράγματα, ρίχνοντας αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Οι ίδιες σκηνές έντασης κυριάρχησαν σε πόλεις όπως η Λιόν, η Νάντη, η Ρεν ή το Στρασβούργο, όπου περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, σύμφωνα με τις αρχές. «Τον Λουδοβίκο τον 16ο τον αποκεφαλίσαμε, Μακρόν, θα το ξανακάνουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές στη Λίλλη.