Κοσμος

Γαλλία: Επιβίωσε η κυβέρνηση Μακρόν - Απερρίφθησαν οι προτάσεις μομφής

Σφοδρές αντιδράσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν
Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν © EPA/TERESA SUAREZ

Γαλλία - Πρόταση μομφής - Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση την καταψήφισε - Για 9 ψήφους δεν έπεσε η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν

Στη Γαλλία η Εθνοσυνέλευση καταψήφισε οριακά την πρώτη από τις δύο προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης, οι οποίες κατατέθηκαν από την αντιπολίτευση ως αντίδραση στο σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της ευρωπαϊκής χώρας.

Η πρώτη πρόταση μομφής από την ομάδα Liot ήταν πολύ πιθανό να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Ειδικότερα, συγκέντρωσε 278 ψήφους από τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης.

Ακολούθησε η δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από την ακροδεξιά (RN), η οποία δεν είχε καμία πιθανότητα να εγκριθεί, όπως και αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα της κάλπης.

Στη συνέχεια, η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό (που μεταξύ άλλων αυξάνει το όριο ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη σταδιακά μέχρι το 2030) θα θεωρηθεί ότι εγκρίθηκε οριστικά.

Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να θέσει με προεδρικό διάταγμα  την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση, όπου διαθέτει οριακή πλειοψηφία των εδρών, πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στη συσσωρευμένη οργή των εργατικών συνδικάτων που δεν σταματούν να διαδηλώνουν στους δρόμους τόσο του Παρισιού όσο και άλλων μεγάλων πόλεων της Γαλλίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ