- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στη μαρτυρική Μπούτσα ο Φούμιο Κισίντα
H πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού σε εμπόλεμη ζώνη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ουκρανία: Ο Φουμίο Κισίντα στην Μπούτσα, στην πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού σε εμπόλεμη ζώνη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα μετέβη σήμερα στην Μπούτσα, την μαρτυρική κωμόπολη κοντά στο Κίεβο η οποία έχει γίνει σύμβολο των φρικαλεοτήτων της ρωσικής κατοχής, στο πλαίσιο της πρώτης «ιστορικής» επίσκεψής του στην Ουκρανία.
Ο Κισίντα μετέβη στην Μπούτσα με τρένο, σήμερα το μεσημέρι, λίγο μετά την άφιξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα και πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το ταξίδι του σε αυτή τη χώρα σε πόλεμο χαρακτηρίστηκε ως «ιστορικό» από το Κίεβο.
«Αυτή η ιστορική επίσκεψη είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης και ισχυρής συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Ιαπωνίας», δήλωσε στο Facebook η υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Εμινέ Τζαπάροβα, αναρτώντας φωτογραφίες του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην αποβάθρα του τρένου στο Κίεβο.
«Είμαστε ευγνώμονες στην Ιαπωνία για την ισχυρή υποστήριξή της και τη συμβολή της στη μελλοντική μας νίκη», πρόσθεσε.
Ο Κισίντα έγινε ο πρώτος ηγέτης ιαπωνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται εμπόλεμη ζώνη μετά ο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η επίσκεψή του καταγράφεται τη στιγμή που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στη Μόσχα, για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον πόλεμο στην Ουκρανία στο επίκεντρο.
Ο Κισίντα θα «εκφράσει στον πρόεδρο Ζελένσκι τον σεβασμό του για το θάρρος και την επιμονή του ουκρανικού λαού που υπερασπίζεται την πατρίδα του υπό τη διοίκησή του, καθώς και την αλληλεγγύη και την ακλόνητη υποστήριξη της Ιαπωνίας και της G7», της οποίας η ασιατική χώρα είναι οικοδέσποινα φέτος, διευκρίνισε η ιαπωνική διπλωματία στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Ο Φουμίο Κισίντα ήταν μέχρι σήμερα ο μόνος αρχηγός κυβέρνησης ή κράτους της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου που δεν είχε πάει στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Είχε λάβει επανειλημμένα προσκλήσεις να επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα. Τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε επίσης επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων στο Κίεβο.
Το Τόκιο, ευθυγραμμιζόμενο με τις χώρες της Δύσης, επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα και προσέφερε βοήθεια στο Κίεβο.
Τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 5,1 δισεκ. ευρώ.
Έχει επίσης στείλει αμυντικό εξοπλισμό, ενώ έχει προτείνει να αναλάβει τη φιλοξενία κάποιων προσφύγων.
Ωστόσο, δεν στέλνει στρατιωτική βοήθεια, καθώς το Σύνταγμα της χώρας, που καταρτίστηκε μετά την ήττα του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποχρεώνει την Ιαπωνία να αφιερώνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στην εθνική άμυνα και μόνο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή μέτρων ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν
Ξεκίνησε για τον Βόρειο Πόλο, όλα ανατράπηκαν, δεν το έβαλε κάτω, δε σταμάτησε και απλώς άλλαξε πορεία
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.