- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Προτεραιότητα για τον Σι Τζινπίνγκ οι στρατηγικές σχέσεις Μόσχας – Πεκίνου
Στο επίκεντρο των συζητήσεων το Ουκρανικό
Σι Τζινπίνγκ από Ρωσία: «Προτεραιότητα» στις στρατηγικές σχέσεις Μόσχας – Πεκίνου
Ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε σήμερα στη Ρωσία στην «προτεραιότητα» που δίνει στις «στρατηγικές» σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, δύο «μεγάλων δυνάμεων», τονίζοντας έτσι το πνεύμα συνεννόησης μεταξύ του ιδίου και του Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι στη Δύση εν μέσω σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία, ο Σι δήλωσε ότι η επίσκεψη έχει μια «ιστορική λογική» διότι «είμαστε οι μεγαλύτερες δυνάμεις-γείτονες και στρατηγικοί εταίροι σε όλα τα επίπεδα».
Ο Κινέζος πρόεδρος, που μίλησε κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν, δήλωσε επίσης ότι το Πεκίνο «θα συνεχίσει να δίνει την προτεραιότητα στην παγκόσμια στρατηγική σύμπραξη μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας», σύμφωνα με τις δηλώσεις που μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Σι, που αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Πούτιν ύστερα από μια πρώτη συνάντηση χθες, Δευτέρα, δήλωσε επίσης ότι προσκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να επισκεφθεί την Κίνα «όταν θα μπορέσει φέτος», παρά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του επικεφαλής του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι προσκάλεσε τον Πούτιν φέτος στην Κίνα για το τρίτο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας Belt and Road (Μια ζώνη, ένας δρόμος) για τη Διεθνή Συνεργασία. Προσκάλεσε επίσης τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν να επισκεφτεί την Κίνα και ζήτησε να υπάρξουν τακτικές συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Ο Πούτιν παρακολούθησε τις δύο πρώτες διασκέψεις Belt and Road που έγιναν στην Κίνα το 2017 και το 2019.
Το Ουκρανικό στο επίκεντρο
Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι στην καρδιά των συζητήσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα γύρω στις 14.00 ώρα Ελλάδας μεταξύ του Σι και του Πούτιν, ύστερα από την «ανεπίσημη» χθεσινή συνάντησή τους κατά την οποία ο ένας αποκάλεσε τον άλλο «αγαπητέ φίλε». Κατά την πρώτη συνάντηση, που διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες, ο Πούτιν εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει την πρωτοβουλία του Πεκίνου που έχει στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Πούτιν και ο Σι είχαν μια «διεξοδική» ανταλλαγή απόψεων κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών τους και ότι συζήτησαν το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την Ουκρανία.
«Υπήρξε μια πολύ διεξοδική ανταλλαγή απόψεων, μια σοβαρή συζήτηση στο ανεπίσημο μέρος», δήλωσε αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση.
Ο ίδιος είπε ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν για την πρόταση της Κίνας --ένα έγγραφο 12 σημείων που ζητάει την αποκλιμάκωση και εν τέλει την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία--, αλλά και πάλι αρνήθηκε να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Ενώ ο Σι εκφράζει τη στήριξή του στη Μόσχα εν μέσω έντασης στις σχέσεις με τις χώρες της Δύσης, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα αναμένεται σήμερα στην Ουκρανία για μια επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Ο Κισίντα αναμένεται να μεταφέρει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «τον σεβασμό του για το θάρρος και την επιμονή του ουκρανικού λαού που υπερασπίζεται την πατρίδα του υπό τη διοίκησή του καθώς και την αλληλεγγύη και την ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία από την Ιαπωνία και την Ομάδα των 7 (G7)», ανέφερε η ιαπωνική διπλωματία. Ο Φούμιο Κισίντα ήταν έως τώρα ο μόνος αρχηγός κυβέρνησης ή κράτους της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου που δεν είχε πάει στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.
Τι σημαίνει η επίσκεψη
«Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή, όταν το Κρεμλίνο επιδιώκει να έχει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη από την Κίνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» αναφέρει το BBC.
Ωστόσο, κρίνοντας από τις γραπτές δηλώσεις που ο Πρόεδρος Σι και ο Πρόεδρος Πούτιν τοποθέτησαν αντίστοιχα ο ένας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης του άλλου σήμερα το πρωί, υπάρχουν κάποιες διαφορές σε ό,τι θέλουν να επιτύχουν το Πεκίνο και η Μόσχα.
Για τη Μόσχα, ο Πούτιν επιθυμεί φυσικά να σηματοδοτήσει ότι η Κίνα τον στηρίζει και θα ήθελε να παρουσιάσει αυτή την επίσκεψη ως πλήρη έγκριση της εισβολής της.
Το Πεκίνο, ωστόσο, έρχεται με δύο σκοπούς για την επίσκεψη:
Πρώτον, ενώ το κόστος της ευθυγράμμισης με τη Ρωσία θα μπορούσε εύκολα να υπερβεί τα οφέλη για την Κίνα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι λόγοι της Κίνας για τη διατήρηση καλών σχέσεων με το Κρεμλίνο υπερβαίνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα μήκους 4300 χιλιομέτρων, που αντιστοιχούν περίπου στο πλάτος της Ευρώπης - η ακριβής θέση των συνόρων δεν είχε καν οριστικοποιηθεί μέχρι τις αρχές του αιώνα που διανύουμε. Έτσι, το Πεκίνο θα ήθελε να σταθεροποιήσει αυτή τη σχέση.
Δεύτερον, ο Σι μόλις πέτυχε μια τεράστια διπλωματική νίκη με τη μεσολάβηση του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων. Θα μπορούσε κάλλιστα να θελήσει να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική για να διερευνήσει την ευκαιρία να μεσολαβήσει μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Ωστόσο, δεδομένων των στενών δεσμών της Κίνας με τη Ρωσία, αυτό θα μπορούσε να αποκλείσει τυχόν προσπάθειες διαμεσολάβησης από το Πεκίνο που εξετάζονται σοβαρά από τους Ουκρανούς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκτός των άλλων είναι και συγγενής του πρώην αρχηγού της οργάνωσης
O ρόλος δυο Πακιστανών
Μία ημέρα αφιερωμένη σε παιδαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές
O ισραηλινός πρωθυπουργός προτιμά χίλιες φορές τον Τραμπ από τη Χάρις. Αν μπορεί να το πετύχει την ίδια στιγμή που ισχυροποιεί τη θέση του με τους υπερσυντηρητικούς συμμάχους του, έχει κάθε λόγο να το κάνει.
Οι δύο γυναίκες και ο ύποπτος ήταν ηλικίας 19 ετών
Ο Χαμενεΐ προσπάθησε να προβάλει δύναμη, ηρεμία και ενότητα
Η προσπάθεια «στραγγαλισμού» των σκληρών εικόνων δεν πέρασε
Καμία χώρα δεν τους έχει αναγνωρίσει ως νόμιμη ηγεσία του Αφγανιστάν
Στο επίκεντρο ο Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του Χάνα
Για απόπειρα εκβιασμού κάνει λόγο ο βραβευμένος με Grammy τραγουδιστής
Το πρώτο δημόσιο κήρυγμά του μετά από 5 χρόνια εν αναμονή της ισραηλινής απάντησης στην Τεχεράνη
«Θα βρίσκομαι εκεί για να τον στηρίξω!» - Χαρακτηρίζει «σκληρό καρύδι» τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ
Ο «αδύναμος κρίκος» στη Μέση Ανατολή και η δύσκολη κληρονομιά του εμφυλίου
Η κοινή ανάρτηση και το «ευχαριστώ» της Μισέλ
Η ιστορία πίσω από τον εορτασμό της, ο smiley και οι ευεργετικές ιδιότητές του
Ανακηρύχθηκε «ανεπιθύμητος» στο Ισραήλ
«Επικίνδυνος» ο Τραμπ σύμφωνα με τον τραγουδιστή
Συνεχίζονται οι εκατέρωθεν απειλές - Η στάση των ΗΠΑ
Σε μια απόπειρα να αποπροσανατολίσει το κοινό από τις πρόσφατες εκλογές
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η μεγαλύτερη έκλαμψη από τον ήλιο χαρακτηρίστηκε ως X8.9
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.