Κοσμος

«Ηρωίδα Πόλη» χωρίς όνομα: Βόλγκογκραντ ή Στάλινγκραντ;

Ένα «δημοψήφισμα» ανάμεσα στην ιστορία και την παρωδία

Το «δημοψήφισμα» για τη μετονομασία Βόλγκογκραντ σε Στάλινγκραντ από το καθεστώς Πούτιν και η ιστορία της ρωσικής πόλης.
© PA/KONSTANTIN ZHAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Το «δημοψήφισμα» για τη μετονομασία Βόλγκογκραντ σε Στάλινγκραντ από το καθεστώς Πούτιν και η ιστορία της ρωσικής πόλης.

Είναι εδώ και χρόνια που ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να εξάψει τον ρωσικό πατριωτισμό και μεγαλοϊδεατισμό με όλο και πιο υμνητικές αναφορές στον Στάλιν και στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο κατά τον οποίον υποτίθεται ότι ξεδιπλώθηκε το στρατηγικό ταλέντο του Σοβιετικού ηγέτη.

Στο πλαίσιο αυτής της προπαγάνδας, η οποία αφορά αυτόν τον καιρό την Ουκρανία -την «αποναζιστικοποίησή» της- διενεργείται δημοσκόπηση στην πόλη Βόλγκογκραντ για το αν θα μετονομαστεί σε Στάλινγκραντ. Το Βόλγκογκραντ, που βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα νοτίως της Μόσχας, έχει πληθυσμό περίπου ένα εκατομμύριο και η ιστορία του καθρεφτίζει την ιστορία των Ρώσων από την εποχή της Χρυσής Ορδής.

Η πόλη ιδρύθηκε το 1589 και πήρε το όνομα Τσαρίτσιν, αλλά το 1925 μετονομάστηκε Στάλινγκραντ προς τιμήν του Ιωσήφ Στάλιν. Το 1961, με την αποσταλινοποίηση που επιχείρησε ο Χρουστσόφ, άλλαξε και πάλι όνομα: καθώς τη διασχίζει ο ποταμός Βόλγας, ονομάστηκε Βόλγκογκραντ. Πάντως, η πόλη έγραψε ιστορία ως Στάλιγκραντ και έγινε γνωστή παγκοσμίως για την αντίσταση και τις τρομερές απώλειες στην ομώνυμη μάχη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το «δημοψήφισμα» για τη μετονομασία Βόλγκογκραντ σε Στάλινγκραντ από το καθεστώς Πούτιν και η ιστορία της ρωσικής πόλης.
© Sergey Strunnikov - waralbum.ru / Wikimedia Commons

Η μάχη του Στάλινγκραντ ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου 1942 και τον Αύγουστο η πόλη ισοπεδώθηκε από βομβαρδισμούς, ενώ οι μάχες στο κέντρο της ήταν σκληρές: ορισμένες περιοχές άλλαξαν κατοχή μέχρι και 13 φορές. Τελικά, οι επιτιθέμενοι Γερμανοί δεν κατάφεραν να σπάσουν τις άμυνες των Ρώσων, οι οποίοι αντεπιτέθηκαν ηρωικά: οι απώλειες Ρώσων και Γερμανών μαζί ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια ενώ στους νεκρούς προστέθηκαν πάνω από 40.000 άμαχοι. Το 1945, το Στάλινγκραντ ανακηρύχθηκε Ηρωίδα Πόλη.

Τώρα, οι δημοτικές αρχές προχωρούν σ’ αυτό το «δημοψήφισμα» που θα διαρκέσει μέχρι το ερχόμενο Σάββατο. Η ιδέα της αλλαγής του ονόματος υποβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και στον κυβερνήτη της περιοχής του Βόλγκογκραντ. Την πρωτοβουλία πήρε μια οργάνωση πρώην στρατιωτικών -Ρώσων και Σοβιετικών- που ονομάζεται «Οι αξιωματικοί της Ρωσίας».

Russia unveils new busts of Stalin in time for the anniverary of the Battle of Stalingrad

Φαίνεται ότι ο κυβερνήτης, ο Αντρέι Μποχάροφ, ο οποίος, ως πρώην στρατιωτικός, τυγχάνει «ήρωας της Ρωσίας», ευνοεί τη μετονομασία σε Στάλινγκραντ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι προτού ληφθεί η απόφαση πρέπει με προσοχή να ζυγιστούν τα υπέρ και τα κατά. Να σημειωθεί ότι το 2013, με πρωτοβουλία της τοπικής κυβέρνησης, η πόλη μετονομάστηκε για λίγες μέρες σε Στάλινγκραντ με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι πινακίδες της τροχαίας.

Η ιστορία ενδεχομένως θα επαναληφθεί - είτε ως φάρσα είτε ως τραγωδία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ