Κοσμος

Υψηλά ποσοστά καρκίνου σε πιλότους μαχητικών και πληρώματα εδάφους στις ΗΠΑ

Tι αναφέρει έρευνα που παρήγγειλε το Πεντάγωνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υψηλά ποσοστά καρκίνου σε πιλότους μαχητικών και πληρώματα εδάφους στις ΗΠΑ
Αμερικανικό μαχητικό (φώτο αρχείου) © ΕPA Pool

ΗΠΑ: Υψηλά ποσοστά καρκίνου σε πιλότους μαχητικών και πληρώματα εδάφους 

Πολύ υψηλά ποσοστά καρκίνου μεταξύ των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, διαπίστωσε έρευνα για λογαριασμό του Πενταγώνου, ενώ για πρώτη φορά αποδείχτηκε ότι αρρωσταίνουν συχνότερα και τα πληρώματα εδάφους.

Στη μακροχρόνια μελέτη του σε σχεδόν 900.000 στρατιωτικούς που πέταξαν ή εργάστηκαν σε στρατιωτικά αεροσκάφη μεταξύ 1992 και 2017, το Πεντάγωνο διαπίστωσε ότι τα μέλη του πληρώματος αεροπορίας, είχαν 87% υψηλότερο ποσοστό μελανώματος και 39% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του θυρεοειδούς, ενώ οι άνδρες είχαν 16% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του προστάτη και οι γυναίκες 16% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού. Συνολικά, τα αεροπορικά πληρώματα είχαν 24% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου όλων των τύπων.

Παράλληλα, η μελέτη έδειξε ότι τα πληρώματα εδάφους είχαν 19% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, 15% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του θυρεοειδούς και 9% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου των νεφρών, ενώ οι γυναίκες είχαν 7% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού. Το συνολικό ποσοστό για καρκίνους όλων των τύπων ήταν 3% υψηλότερο.

Τα καλά νέα

Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα. Τόσο τα πληρώματα εδάφους, όσο και αεροπορικά, είχαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα, ενώ οι ιπτάμενοι είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του παχέος εντέρου.

Σημειώνεται ότι η μελέτη απαιτήθηκε από το Κογκρέσο στο αμυντικό νομοσχέδιο του 2021.

Τώρα, βέβαια, επειδή βρέθηκαν υψηλότερα ποσοστά, το Πεντάγωνο θα πρέπει να διεξαγάγει μια ακόμη μεγαλύτερη έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει τον λόγο που τα πληρώματα αρρωσταίνουν.

Η απομόνωση πιθανών αιτιών είναι δύσκολη και το Πεντάγωνο σημειώνει ότι αυτή η μελέτη «δεν υπονοεί ότι η στρατιωτική θητεία σε επαγγέλματα πληρώματος αεροπλάνου ή πληρώματος εδάφους προκαλεί καρκίνο, επειδή υπάρχουν πολλοί πιθανοί συγχυτικοί παράγοντες που δεν μπορούσαν να ελεγχθούν σε αυτήν την ανάλυση, όπως το οικογενειακό ιστορικά, το κάπνισμα ή η χρήση αλκοόλ».

Εντούτοις, τα πληρώματα της αεροπορίας έχουν ζητήσει εδώ και καιρό να εξεταστούν προσεκτικά ορισμένοι από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες στους οποίους εκτίθενται, όπως τα καύσιμα, οι διαλύτες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό και συντήρηση των εξαρτημάτων του αεροσκάφους, οι αισθητήρες και οι πηγές ενέργειάς τους και τα τεράστια συστήματα ραντάρ στα καταστρώματα των πλοίων στα οποία προσγειώνονται τα αεροσκάφη.

Πηγή: Associated Press

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ