Κοσμος

Είναι η Scotland Yard ρατσιστική, σεξιστική και ομοφοβική;

Τα πρώτα στοιχεία από την επίσημη έρευνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Scotland Yard
© EPA / ANDY RAIN

Scotland Yard: Τα ευρήματα της έρευνας στους κόλπους της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Βρετανίας για ρατσισμό, σεξισμό και ομοφοβία

Η Scotland Yard αποτελεί τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετρά ήδη 194 χρόνια λειτουργίας. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται εν μέσω καταγγελιών και αποκαλύψεων, με μέλη της να κινδυνεύουν με «ξήλωμα». Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να δημοσιευτούν τα πορίσματα της επίσημης έρευνας που έχει διεξαχθεί από τη βαρόνη Λουίζ Κέισι. 

Σύμφωνα με την DW, στο προσχέδιο που έχουν δει ανώτατα κλιμάκια, αναδεικνύεται η ρατσιστική, σεξιστική και ομοφοβική συμπεριφορά των αστυνομικών της Scotland Yard. H απόφαση διεξαγωγής της έρευνας έγινε μετά τον βιασμό και δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ το 2021 από τον τότε εν ενεργεία αστυνομικό Γούειν Κάζινς, ενώ από τότε έχουν γίνει διάφορες αποκαλύψεις πολυάριθμων υποθέσεων παραβατικών συμπεριφορών. Μάλιστα, το γεγονός ότι η τέως διευθύντρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Κρεσίντα Ντικ, αγνοούσε και κάποιες φορές αδιαφορούσε για τέτοιους είδους υποθέσεις, οδήγησαν στην αποπομπή της τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από 5 χρόνια στη θέση αυτή.

Αν και έχει ζητηθεί από τον εκπρόσωπο τύπου της «Έρευνας Κέισι» (Casey Review) να μην γίνουν σχόλια πριν την πλήρη δημοσίευση των πορισμάτων της έρευνας, άνθρωπος κοντά στους συντάκτες της έκθεσης σχολιάζει στον Guardian ότι πρόκειται περί «άθλιας» και «φρικιαστικής» έκθεσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και κυβερνητικές πηγές που ανέφεραν στο BBC ότι οι κατηγορίες προς τη Μητροπολιτική Αστυνομία είναι «πολύ σοβαρές» και «άβολες ακόμα και στην ανάγνωση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ, ζήτησε μία έρευνα «χωρίς περιορισμούς», αναγνωρίζοντας ότι «προφανώς και υπάρχουν προβλήματα στη μητροπολιτική αστυνομία». Δελτίο τύπου της Μητροπολιτικής Αστυνομίας προσπαθεί να βρει τη θετική πλευρά, αναφέροντας ότι «η έρευνα θα έχει σημαντικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση της δουλειάς που θέλουμε να παραδώσουμε, δηλαδή περισσότερη εμπιστοσύνη, λιγότερο έγκλημα και υψηλά στάνταρντ».

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται το θέμα να σχολιαστεί εκτενώς στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την ηγεσία του διευθυντή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Σερ Μαρκ Ρόουλι, ο οποίος ανέλαβε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι την εβδομάδα που πέρασε ο ίδιος βρισκόταν σε διαρκείς συνομιλίες με την υπουργό Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Με πληροφορίες από DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ