- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σαν σήμερα 20 Μαρτίου 1969: Ο γάμος των Τζον Λένον και Γιόκο Όνο για το «κρεβάτι της ειρήνης»
Το αντιπολεμικό τους μήνυμα και τα τραγούδια που γεννήθηκαν
Σαν σήμερα 20 Μαρτίου: Το 1969 ο γάμος του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο για το «κρεβάτι της ειρήνης»
Ήταν το περίφημο Bed-In η «επί κλίνης» μορφή διαμαρτυρίας που επέλεξαν o Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο για να προβάλουν τα φιλειρηνικά τους μηνύματα. Στο δωμάτιο 902 ο Τζον και η Γιόκο περνούσαν το μήνα του μέλιτος και σκέφτηκαν ότι θα ήταν μοναδική ευκαιρία να προωθήσουν το αίτημά τους για την ειρήνη, εκμεταλλευόμενοι τη δημοσιότητα από τον πρόσφατο γάμο τους, που έγινε σαν σήμερα στις 20 Μαρτίου 1969.
Το ζευγάρι επέλεξε αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον πόλεμο στο Βιετνάμ: όχι, δεν βγήκαν στους δρόμους και απλώς ξάπλωσε σε ένα κρεβάτι, επιτρέποντας την είσοδο στο δωμάτιο σε δημοσιογράφους από τις εννέα το πρωί έως τις εννέα το βράδυ. Έχοντας κολλήσει στα τζάμια και τους τοίχους αντιπολεμικά συνθήματα, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο έμειναν ξαπλωμένοι για μια εβδομάδα.
Οι δημοσιογράφοι συνέρρεαν κατά δεκάδες, πιστεύοντας ότι θα συλλάβουν το ζευγάρι σε τρυφερές στιγμές, ωστόσο ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο ήταν πάντα καθισμένοι στο κρεββάτι τους και συζητούσαν μαζί τους για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον κόσμο.
Μάλιστα, τις εμπειρίες τους από αυτό το πρώτο Bed-In αποτύπωσαν στο τραγούδι τους Ballad of John and Yoko.
Το δεύτερο Bed-In του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο ξεκίνησε στις 26 Μαΐου 1969 στο ξενοδοχείο του Μόντρεαλ Queen Elizabeth, δωμάτιο 1472. Τις πρώτες μέρες της διαμαρτυρίας τους στο Μόντρεαλ ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Τζον Λένον γιατί το κάνει και αυτός του απάντησε «All we are saying is give peace a chance». Σχεδόν ακαριαία σκέφθηκε ότι η ατάκα του αυτή θα μπορούσε να γίνει τραγούδι κι έτσι προέκυψε το Give Peace A Chance, ένας διαχρονικός ύμνος για την ειρήνη.
Η αλήθεια είναι πως η επί κλίνης διαμαρτυρία τους προκάλεσε μεγάλο σάλο, οι πολιτικοί την έλαβαν σοβαρά υπόψη τους, και τελικά αυτός ο παράδοξος τρόπος έφερε μεγαλύτερο αποτέλεσμα από πολλές συζητήσεις.
Τελικά, ο πόλεμος σταμάτησε αρκετά χρόνια αργότερα, όμως, η Όνο αναπολώντας το παρελθόν της έχει πει σε συνέντευξή της: «Ποτέ τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To krapfen που έγινε viral
Τι λέει ο Αχμέντ Φουάντ Αλχατίμπ
Καθώς η αφόρητη ζέστη αλλάζει και το dress code
Η επίμαχη εικόνα είχε τραβηχτεί σε κινηματογραφική προβολή στο Λας Βέγκας
Η Συρία είναι το πιο επικίνδυνο μέτωπο
Το νομικό εμπόδιο για μόνιμη επιστροφή
Τρίτη καταδίκη για παρόμοιο αδίκημα
Διαμαρτυρόμενοι για το χοιρινό που σερβίρει το μαγαζί
Αντιδράσεις για την ελευθερία του Τύπου
Πώς λειτουργεί το κόλπο
«Τα πυρομαχικά δεν μπορεί να αποθηκεύονται κοντά σε κατοικίες» δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Το σπίτι που νοίκιασε και η έρευνα για τον Άντριου
Υπήρξε υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και υπέρμαχος της αυστηρής εφαρμογής της μεταναστευτικής νομοθεσίας στις ΗΠΑ
Έχει φανατικό κοινό στον χώρο της μόδας
«Άξιζε τον κόπο» υποστήριξε στους αστυνομικούς
Γιατί άδειασαν οι αποθήκες και γιατί είναι πιο ευάλωτη η δυτική Ευρώπη
Η ανάρτηση στο Truth Social για το παρασκήνιο της συμφωνίας
Ανείπωτη τραγωδία μετά τις φονικές πλημμύρες
Η κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ έρχεται σε μια περίοδο κλιμακούμενης εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών
Ο 41χρονος Βρετανός συνελήφθη στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.