Κοσμος

Ρωσία: Η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας παρατάθηκε για 60 ημέρες

Συνεχίζονται οι εξαγωγές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρωσία - Ουκρανία - Η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και η νέα παράταση για 60 ημέρες

Η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που διευκολύνει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, παρατάθηκε με βάση τους προηγούμενους όρους της, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

«Πράγματι, η συμφωνία παρατάθηκε. Συμφωνήθηκε να παραταθεί για 60 ημέρες» πρόσθεσε ο Γκρούσκο στο TASS.

Η Ουκρανία θα εμμείνει, πάντως, στους όρους της συμφωνίας που είχε υπογραφεί προηγουμένως και αφορούσε μια παράταση 120 ημερών της πρωτοβουλίας για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε από τη μεριά του υψηλόβαθμος Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Θα τηρήσουμε αυστηρά τη συμφωνία» ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του στο Reuters.

Από τότε που η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν στην Τουρκία στις 22 Ιουλίου τη -στηριζόμενη από τον ΟΗΕ- Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων διατροφικών προϊόντων έχουν εξαχθεί από τα ουκρανικά λιμάνια.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι παρόλο που η Δύση δεν έχει στοχοποιήσει απευθείας τις εξαγωγές γεωργικών της προϊόντων, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις πληρωμές, τις μεταφορές και τις εταιρείες ασφάλισης την εμποδίζουν να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα.