Ο Ερντογάν προκήρυξε και επίσημα εκλογές στην Τουρκία για τις 14 Μαΐου
Υπέγραψε τη σχετική απόφαση
Τουρκία: Επίσημα στις 14 Μαΐου οι εκλογές - Η ανακοίνωση Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προκήρυξε επισήμως τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές για την 14η Μαΐου υπογράφοντας την απόφαση κατά την διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.
«Η χώρα μας θα μεταβεί στις κάλπες για να εκλέξει τον πρόεδρο και τους βουλευτές της στις 14 Μαΐου», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του μετά την υπογραφή της απόφασης.
#BREAKING Türkiye to hold presidential and parliamentary elections on May 14, President Erdogan announces pic.twitter.com/3pYDMt4tgs
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) March 10, 2023
Σημειώνεται ότι ο αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές θα είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
«Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο υποψήφιός μας για τις προεδρικές», είπε ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ο ηγέτης του Κόμματος Ευτυχίας, απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του κόμματος, στην Άγκυρα, όπου συνεδρίαζαν, λίγα 24ωρα πριν, οι πρόεδροι των έξι κομμάτων. Στο πλευρό του ήταν οι ηγέτες των πέντε άλλων κομμάτων.
Ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου, ο επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, στοχεύει να βγει από τη σκιά του Ερντογάν, εκδιώκοντάς τον από την προεδρία.
«Το τραπέζι μας είναι το τραπέζι της ειρήνης. Ο μοναδικός σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε τη χώρα στις ημέρες της ευημερίας, της ειρήνης και της χαράς», είπε ο ίδιος.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αντιπολίτευση προηγείται ελαφρά του κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο οι προσεχείς εκλογές αναμένεται ότι θα κριθούν στο νήμα.
«Όλοι μαζί θα αποκαταστήσουμε την εξουσία της ηθικής και της δικαιοσύνης. Εμείς, η Συμμαχία του Έθνους, θα οδηγήσουμε την Τουρκία με βάση τη συνεργασία και τη συμφιλίωση. Ο νόμος και η δικαιοσύνη θα υπερισχύσουν», πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου.
Η «Συμμαχία του Έθνους» έφτασε στο χείλος της διάσπασης την Παρασκευή, μόλις 10 εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Το εθνικιστικό «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ διαφωνούσε με την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου και αντιπρότεινε ως υποψηφίους τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης ή της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς. Ωστόσο, και οι δύο αρνήθηκαν αυτήν την πρόταση. Αφού συναντήθηκε με τους δύο δημάρχους και με τον ίδιο τον Κιλιτσντάρογλου σήμερα στην Άγκυρα, η Ακσενέρ επανήλθε τελικά στη Συμμαχία.
Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να τον στηρίξει και να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και δήλωσε ανοιχτό σε συνομιλίες με τη Συμμαχία. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το HDP είχε συγκεντρώσει ποσοστό 12% ενώ ο υποψήφιός του στις προεδρικές -που σήμερα είναι φυλακισμένος- έλαβε ποσοστό 8,4% στις προεδρικές του 2018. Το κόμμα αυτό είχε μέχρι τώρα μείνει έξω από τη Συμμαχία, λόγω της παρουσίας του Καλού Κόμματος, η πολιτική γραμμή του οποίου είναι ασύμβατη με εκείνη του HDP.
«Η ξεκάθαρη προσδοκία μας είναι η μετάβαση σε μια ισχυρή δημοκρατία. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στις θεμελιώδεις αρχές, ίσως να τον στηρίξουμε στις προεδρικές εκλογές», είπε ο συμπρόεδρος του HDP, Μιτάτ Σαντζάρ, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εν μέσω φημών για το τέλος της σχέσης του με την δυνάμει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Ο 64χρονος πρίγκιπας είναι όγδοος στη διαδοχή του θρόνου
Πότε θα ανακοινώσει τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης
Ποιο είναι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Aνάλυση της Washington Post
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Παραμένει φυλακισμένος ο μεγιστάνας της ραπ
Υπήρξε «κομμάτι της προσωπικής του ιστορίας» - Το βίντεο στο Instagram
Με αφορμή την πρόταση για τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στο υπουργείο Υγείας
Πώς οι παράγοντες που ελέγχουν τις εξελίξεις είναι μέρος του προβλήματος και όχι αναγκαστικά της λύσης
O Τράβις Τίμερμαν είχε βρεθεί στην περιοχή για προσκύνημα
Μετά από ένα κρίσιμο λάθος του Κινέζου αντιπάλου του
Η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου - Σήμερα εργάζεται στη Deutsche Welle και δηλώνει Βερολινέζος
Η εθνοθρησκευτική σύνθεση του πληθυσμού, οι μαχητικές ομάδες, ο αλ-Τζουλάνι και το μέλλον της πολύπαθης χώρας
Κάθε πρόεδρος μετά τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ - εκτός από τον Τζέραλντ Φορντ - έχει κερδίσει τον τίτλο τουλάχιστον μία φορά
3.500 επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο σκοτάδι
Το χρονικό της υπόθεσης
Περιέγραψε την εμπειρία της σε ντοκιμαντέρ - Αποκάλυψε ότι ήταν ένα συναισθηματικό ράκος πίσω από τις σκηνές
Σύγκρουση συμφερόντων πίσω από την αποσιώπησή του από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.