- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Εξάλειψη του σεξισμού στην Ιρλανδία - Δημοψήφισμα για να αφαιρεθούν από το Σύνταγμα «παρωχημένες» αναφορές στις γυναίκες
Που αναφέρουν πως «η θέση τους είναι στο σπίτι»
Ιρλανδία: Δημοψήφισμα για να αφαιρεθούν από το Σύνταγμα «παρωχημένες» αναφορές στις γυναίκες - Που αναφέρουν πως «η θέση τους είναι στο σπίτι»
Η Ιρλανδία προγραμματίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Νοέμβριο για να διαγράψει αναφορές στο Σύνταγμά της, σύμφωνα με τις οποίες η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι, ανακοίνωσε σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η ιρλανδική κυβέρνηση.
Μολονότι ένα κύμα κοινωνικών αλλαγών σ' αυτό το άλλοτε βαθιά καθολικό έθνος οδήγησε στην τροποποίηση τα τελευταία χρόνια του ηλικίας 86 ετών Συντάγματος της χώρας ώστε να αφαιρεθούν απαγορεύσεις για την άμβλωση και να επιτραπούν οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, σε αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν «παρωχημένες» αναφορές στον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία.
Το άρθρο 41.2 σημειώνει ότι το κράτος αναγνωρίζει ότι «με τη ζωή της μέσα στο σπίτι, η γυναίκα προσφέρει στο κράτος υποστήριξη, χωρίς την οποία το κοινό καλό δεν μπορεί να επιτευχθεί» και ότι «οι μητέρες δεν θα πρέπει να υποχρεούνται λόγω οικονομικής ανάγκης να εργάζονται παραμελώντας τα καθήκοντά τους στο σπίτι».
Συνέλευση πολιτών –φόρουμ που χρησιμοποιείται για τη συζήτηση πιθανών συνταγματικών αλλαγών- συνέστησε το 2021 την αφαίρεση αυτών των αναφορών και την αντικατάστασή τους με ουδέτερη γλώσσα ως προς το φύλο, με την οποία δεν θα γίνονται διακρίσεις.
Οποιαδήποτε τροποποίηση του Συντάγματος στην Ιρλανδία πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα. Οι αλλαγές στο Σύνταγμα για την φιλελευθεροποίηση της πολύ περιοριστικής νομοθεσίας για τις αμβλώσεις και για να επιτραπεί ο γάμος μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου εγκρίθηκαν από μεγάλες πλειοψηφίες στα δύο σχετικά δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν.
«Ανακοινώνω με ικανοποίηση ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματός μας ώστε να κατοχυρωθεί η ισότητα των φύλων και να αφαιρεθεί η παρωχημένη αναφορά στις 'γυναίκες στο σπίτι'», σημειώνει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
«Για πάρα πολύ καιρό οι γυναίκες και τα κορίτσια έφεραν δυσανάλογο μερίδιο των ευθυνών φροντίδας, υφίσταντο διακρίσεις στο σπίτι και στον χώρο εργασίας, αντιμετωπίζονταν ως αντικείμενα ή ζούσαν υπό το κράτος του φόβου της ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας», υπογραμμίζει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Από τον καυγά προκλήθηκε το τραύμα στο κεφάλι του Diddy με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Η κόκκινη γραμμή της Αθήνας
Τι ανακοίνωσε το Βατικανό
«Η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στον αποκλεισμό από την πολιτική ζωή»
Xαρακτήρισε παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Το τέλος μιας παράδοσης αιώνων;
Ο ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό προειδοποιεί για ξένες παρεμβάσεις στις επερχόμενες εκλογές
Η ερώτηση που την έφερε σε δύσκολη θέση
Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης
Ο 19χρονος «αρχικυνηγός ποντικιών» της βρετανικής πρωθυπουργικής κατοικίας υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης κύστης
Σοκαριστικές καταγγελίες στη δίκη του κωμικού
Γείτονες ενημέρωσαν τις αρχές για το άγριο, διπλό έγκλημα
4 φορές τουλάχιστον έχουν εκδηλωθεί φέτος πυρκαγιές σε χώρους ανακύκλωσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.