Κοσμος

Πέρασε από την Βουλή των Κοινοτήτων η Συμφωνία του Ουίνσδορ για το Brexit

Εξακολουθεί να αντιτίθεται το Ενώτικό Κόμμα των Βορειοιρλανδών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
uk-parliament
Βουλή των Κοινοτήτων © EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT

Βρετανία: Πέρασε από την Βουλή των Κοινοτήτων η Συμφωνία του Ουίνσδορ για το Brexit

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ κέρδισε την Τετάρτη την υποστήριξη του κοινοβουλίου για ένα βασικό στοιχείο της αναθεωρημένης συμφωνίας για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Ο Σουνάκ προσπάθησε να βάλει τέλος στις πολυετείς διαμάχες για το Brexit επανεξετάζοντας ένα από τα πιο δύσκολα σημεία των διαπραγματεύσεων - να διασφαλίσει το ομαλό εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς να δημιουργηθούν σκληρά σύνορα με τη Βρετανία ή με την Ιρλανδία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμφώνησε με την ΕΕ να εισαγάγει το «φρένο του Στόρμοντ», με στόχο να προσφέρει στη Βόρεια Ιρλανδία μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με το αν θα αποδέχεται τυχόν νέους νόμους της ΕΕ, ως μέρος του λεγόμενου πλαισίου μέτρων του Ουίνδσορ.

Παρά τις αντιδράσεις, ο Σουνάκ κέρδισε την ψηφοφορία με ψήφους 515 έναντι 29, γεγονός που υποδηλώνει ότι αρκετοί στο Συντηρητικό Κόμμα του απείχαν από την ψηφοφορία.

Ο Σουνάκ και οι υπουργοί του είχαν παροτρύνει τους νομοθέτες να υποστηρίξουν την συμφωνία.

«Το φρένο του Στόρμοντ βρίσκεται στο επίκεντρο του πλαισίου (του Ουίνδσορ)», δήλωσε ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Κρις Χίτον-Χάρις στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία. 

Το φρένο επιτρέπει στη Βρετανία να εμποδίζει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε αγαθά στη Βόρεια Ιρλανδία, εάν το ζητήσει το ένα τρίτο των νομοθετών στο αποκεντρωμένο νομοθετικό σώμα της επαρχίας.

Η νέα συμφωνία εκπονήθηκε από τον Σουνάκ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Οκτώβριο, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση του Τζόνσον απείλησε να αθετήσει την αρχική συμφωνία που είχε συνάψει με την ΕΕ.

Ένα σκληρό σύνορο κινδύνευε να θέσει σε κίνδυνο τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έθεσε σε μεγάλο βαθμό τέρμα σε τρεις δεκαετίες ένοπλης σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία με τη συμμετοχή μαχητών που επιδιώκουν μια ενωμένη Ιρλανδία που θέλουν να παραμείνουν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι τυχόν απειλές για τη συμφωνία θα μπορούσαν να πλήξουν την πιθανότητα μιας αμερικανοβρετανικής εμπορικής

Ωστόσο, το DUP δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή δεν κάνει πολλά για να αμβλύνει τις ανησυχίες του σχετικά με τις εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit, λέγοντας ότι το φρένο δεν ασχολήθηκε με το θεμελιώδες ζήτημα - την επιβολή του δικαίου της ΕΕ.

Το βορειοϊρλανδικό κόμμα, σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 45% των ψηφοφόρων στην επαρχία υποστηρίζει το πλαίσιο έναντι του 17% που είναι αντίθετο, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με την κυβέρνηση για να προσπαθήσει να καθησυχάσει τις ανησυχίες του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ