Κοσμος

Πέθανε η πρώτη βουλευτής στον κόσμο που ήταν ανοικτά trans

Πρώην ηθοποιός και drag performer στην Νέα Ζηλανδία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
World’s first openly transgender MP, Georgina Beyer, dies in New Zealand aged 65
© Will Murray/Getty Images/Ideal Image

Nέα Ζηλανδία: Πέθανε η πρώτη ανοιχτά trans βουλευτής στον κόσμο

Η πρώτη ανοιχτά trans βουλευτής στον κόσμο, η Νεοζηλανδή Τζορτζίνα Μπέγερ, πέθανε σε ηλικία 65 ετών. 

«Η Τζόρτζι ήταν περιτριγυρισμένη από τους κοντινούς και αγαπημένους της ανθρώπους 24 ώρες το 24ωρο την τελευταία εβδομάδα, αποδέχτηκε αυτό που συνέβαινε, έκανε αστεία και είχε μια λάμψη στα μάτια της, μέχρι την τελευταία στιγμή», έγραψε το στέλεχος του Εργατικού Κόμματος Σκότι Κένεντι.

Η πρώην ηθοποιός, drag performer, εργαζόμενη στο σεξ και ραδιοφωνική παρουσιάστρια, γεννήθηκε στο Ουέλινγκτον αλλά μετακόμισε στην Αυστραλία ως νεαρή ενήλικη. Αφού επέστρεψε στη Νέα Ζηλανδία, άρχισε να ενδιαφέρεται για μια πολιτική καριέρα και το 1995 κέρδισε τη δημαρχία στο Κάρτερτον, μια πόλη 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ουέλινγκτον που αποτελούσε αγροτικό κέντρο.  Η Μπέγερ υπέφερε επίσης πολύ κατά τη διάρκεια της ζωής της, ισχυριζόμενη ότι «κακοποιήθηκε και βιάστηκε κατά συρροήν» κατά τη διάρκεια της θητείας της ως εργάτρια του σεξ στο Σίδνεϊ.

«Είναι λιγότερο μια αντανάκλαση για μένα, αλλά μια υπέροχη αντανάκλαση γι' αυτούς - την αγροτική συντηρητική Νέα Ζηλανδία. Ποιος θα το φανταζόταν;», δήλωσε στη NZ Herald σε συνέντευξή της το 2018.

Η Μπέγερ εξελέγη στο κοινοβούλιο με το Εργατικό Κόμμα επί κυβερνήσεως της Έλεν Κλαρκ η οποία δήλωσε ότι η εκλιπούσα «επέδειξε τεράστιο θάρρος μπαίνοντας στη δημόσια ζωή και το κοινό ζεστάθηκε με την ειλικρίνειά της. Η εκλογή της λέει πολλά τόσο για τις προσωπικές ικανότητες και την αφοσίωση της Georgina στην κοινωνική υπηρεσία όσο και για την προθυμία της περιφέρειας να την αποδεχτεί με βάση την αξία της χωρίς διακρίσεις».

Ως βουλευτής, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αποποινικοποίηση της πορνείας, καθώς πιστώνεται την αλλαγή μιας χούφτας ψήφων στο νομοσχέδιο που πέρασε με 60 ψήφους έναντι 59.

Το 2020, η Μπέγερ έγινε μέλος του Τάγματος Αξίας της Νέας Ζηλανδίας για τις υπηρεσίες της στην κοινότητα του ουράνιου τόξου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ