Κοσμος

Ευθανασία για 56χρονη από το Βέλγιο που σκότωσε τα πέντε παιδιά της

Η διαδικασία έγινε 16 χρόνια μετά το έγκλημα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η 56χρονη Geneviève Lhermitte
© Youtube

Βέλγιο: Ευθανασία σε 56χρονη παιδοκτόνο - Το έγκλημα με θύματα τα 5 πέντε παιδιά της και οι δικαστικοί αγώνες για την αναγνώριση της ψυχικής ασθένειας

Ανήμερα της συμπλήρωσης 16 χρόνων από το φρικτό έγκλημα που διέπραξε η 56χρονη Ζενεβιέβ Λερμίτ από το Βέλγιο οδηγήθηκε σε ευθανασία. Η γυναίκα είχε σφάξει τα πέντε παιδιά της και στη συνέχεια είχε προσπαθήσει να δώσει τέλος στη ζωή της. 

Την είδηση επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της Ζενεβιέβ Λερμίτ. Η γυναίκα είχε αποφυλακιστεί το 2019 υπό όρους και είχε εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Βελγίου, η ιατρικώς υποβοηθούμενη ευθανασία επιτρέπεται για να μπει τέλος στη σωματική ή ψυχική οδύνη ενός ανθρώπου, εφόσον η κατάστασή του κρίνεται «αφόρητη και επίμονη». «Αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία ακολούθησε η κυρία Λερμίτ, συγκεντρώνοντας διάφορες ιατρικές γνωματεύσεις», είπε ο δικηγόρος της, επιβεβαιώνοντας ότι η ευθανασία έγινε την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου.

Το χρονικό του φρικτού εγκλήματος με θύματα πέντε παιδιά 

Στις 28 Φεβρουαρίου 2007 η Ζενεβιέβ Λερμίτ, χτύπησε στο κεφάλι και στη συνέχεια έσφαξε τον γιο και τις τέσσερις κόρες της. Τα παιδιά ήταν ηλικίας από 3 μέχρι 14 ετών. Η πενταπλή δολοφονία έγινε μέσα στο σπίτι της οικογένειας στο Νιβέλ του Βελγίου. Ο σύζυγος και πατέρας των παιδιών έλειπε σε ταξίδι. Η Λερμίτ επιχείρησε στη συνέχεια να αυτοκτονήσει. Μαχαιρώθηκε, αλλά επέζησε.

Belgian Mother Who Killed Her Five Children

Σύμφωνα με μια ψυχολόγο, η Ζενεβιέβ Λερμίτ επέλεξε να πεθάνει στις 28 Φεβρουαρίου κάνοντας «μια συμβολική χειρονομία απέναντι στα παιδιά της». «Ήταν ίσως ο τρόπος για εκείνη να τελειώσει αυτό που άρχισε επειδή ουσιαστικά ήθελε να πεθάνει όταν τα σκότωσε», σχολίασε η ψυχολόγος Εμιλί Μαρουά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, το έγκλημα, στο οποίο βασίστηκε η βραβευμένη ταινία «Πέρα από τη λογική» του Γιοακίμ Λαφός, προκάλεσε φρίκη στο Βέλγιο. Η δίκη της Λερμίτ, το 2008, είχε επίσης μεγάλο αντίκτυπο. Η κατηγορουμένη προσπάθησε να αποδείξει, ματαίως, ότι ήταν ψυχικά ασθενής, για να γλιτώσει τη φυλακή. Η διαδικασία εξελίχθηκε σε «μάχη» εμπειρογνωμόνων, ωστόσο οι ένορκοι δεν πείστηκαν: θεώρησαν ότι η Λερμίτ έδρασε συνειδητά και προμελετημένα και δεν μπορούσε να θεωρηθεί ψυχικά διαταραγμένη. Αφού καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, η Λερμίτ έκανε αγωγή το 2010 στον πρώην ψυχίατρό της, απαιτώντας 3 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση επειδή εκείνος δεν απέτρεψε την τραγωδία. Δέκα χρόνια αργότερα, ωστόσο, εγκατέλειψε τη δικαστική μάχη, χωρίς να έχει δικαιωθεί.

Πέρσι έγιναν στο Βέλγιο 2.966 ευθανασίες (αύξηση 9,85% σε σύγκριση με το 2021), ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς αντιμετώπιζαν πολλαπλά σωματικά και ψυχικά προβλήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Daily Mail

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY