Κοσμος

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Δύο συλλήψεις στο Κάνσας - Προμήθευσαν αμερικανική αεροπορική τεχνολογία στη Μόσχα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για δεύτερο χρόνο
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για δεύτερο χρόνο © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Πόλεμος στην Ουκρανία - Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στις ΗΠΑ - Συλλήψεις στο Κάνσας για παροχή αεροπορικής τεχνολογίας στη Μόσχα

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν εντός της ημέρας νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει πρωτίστως πυρομαχικά, έκανε γνωστό χθες Πέμπτη ο Λευκός Οίκος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Αύριο, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν μονομερώς νέα βοήθεια στην Ουκρανία» είπε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας για στρατηγικά θέματα.

«Θα συμπεριλαμβάνει πάνω απ’ όλα πυρομαχικά για συστήματα που έχουν ήδη οι Ουκρανοί», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, αναφερόμενος ιδίως στα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS.

Η ανακοίνωση θα συμπέσει με την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Η Δύση υποσχέθηκε στον Oυκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών για να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να απωθήσουν τη νέα επίθεση των στρατευμάτων της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε έτσι προ ημερών πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να προμηθεύσει κατεπειγόντως με οβίδες 155 χιλιοστών το ουκρανικό πυροβολικό.

Συλλήψεις Αμερικανών για παροχή αεροπορικής τεχνολογίας στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, δύο Αμερικανοί συνελήφθησαν στο Κάνσας, κατηγορούμενοι ότι προμήθευσαν αμερικανική αεροπορική τεχνολογία στη Ρωσία κατά παράβαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον σε βάρος της Μόσχας, αποκάλυψε χθες Πέμπτη ο υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Μάθιου Άξελροντ.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων έβαλαν στη «μαύρη λίστα» τους τομείς της άμυνας, της αεροδιαστημικής, της ναυτιλίας και της βιομηχανίας, προκειμένου να περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την πολεμική μηχανή της.

Ο Άξελροντ αποκάλυψε τις δύο συλλήψεις σε εκδήλωση του αμερικανικού δικηγορικού συλλόγου στο Μαϊάμι. Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για τους δύο Αμερικανούς που συνελήφθησαν, σημειώνοντας ότι το Yπουργείο Εμπορίου συνεργάζεται με το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ