Κοσμος

Επιτυχής εκτόξευση σκάφους της Space X με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η αποστολή θα διαρκέσει έξι μήνες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκτοξεύθηκε ο πύραυλος των Space X και NASA
Εκτοξεύθηκε ο πύραυλος των Space X και NASA © NASA

Space X: Επιτυχής εκτόξευση διαστημικού σκάφους 

Διαστημικό σκάφος με τετραμελές πλήρωμα σε τροχιά καθ' οδόν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εκτόξευσε η εταιρεία πυραύλων SpaceX του Έλον Μασκ, νωρίς την Πέμπτη. Συνοδεία στο πλήρωμα ένας Ρώσος κοσμοναύτης και ένας αστροναύτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το όχημα εκτόξευσης της SpaceX, αποτελούμενο από έναν πύραυλο Falcon 9, στον οποίο επιστέφθηκε η αυτόνομα λειτουργούσα κάψουλα Crew Dragon που ονομάζεται Endeavour, απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Το πλήρωμα περιλαμβάνει δύο Αμερικανούς, έναν Ρώσο και έναν από τα Εμιράτα: αστροναύτες της NASA, κοσμοναύτη της Roscosmos και αστροναύτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Μετά από μια καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής κατά την πρώτη απόπειρα εκτόξευσης της SpaceX τη Δευτέρα, η επανεξέταση των δεδομένων εντόπισε ένα φραγμένο φίλτρο σε ένα σύστημα εδάφους ως την αιτία ενός φαινομενικού προβλήματος στο υγρό που αναφλέγει τους κινητήρες του πυραύλου. Η SpaceX αντικατέστησε το φίλτρο και ολοκλήρωσε τα βήματα επαλήθευσης για να πραγματοποιήσει την εκτόξευση της Πέμπτης.

Η SpaceX ανέπτυξε το διαστημόπλοιο Crew Dragon και τελειοποίησε τον πύραυλό της Falcon 9 στο πλαίσιο του προγράμματος Commercial Crew της NASA, ανταγωνιζόμενη την κάψουλα Starliner της Boeing.

Η NASA ανέθεσε στη SpaceX επιπλέον αποστολές, συνολικά 14, έναντι έξι της Boeing.

Η επιστημονική αποστολή του πληρώματος, που αναμένεται να διαρκέσει 6 μήνες, θα περιλαμβάνει περίπου 200 πειράματα και τεχνολογικές επιδείξεις, από την έρευνα για την ανάπτυξη ανθρώπινων κυττάρων στο διάστημα έως τον έλεγχο εύφλεκτων υλικών σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Η αποστολή που ονομάστηκε Crew 6, σηματοδοτεί την έκτη μακροπρόθεσμη ομάδα του ISS που η NASA πετάει με τη SpaceX από τότε που η ιδιωτική πυραυλική επιχείρηση που ίδρυσε ο Μασκ άρχισε να στέλνει Αμερικανούς αστροναύτες σε τροχιά τον Μάιο του 2020.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ