Κοσμος

Κατολισθήσεις έθαψαν σπίτια στη Βραζιλία - Στους 50 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες

Δραματική κατάσταση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία μετά τις κατολισθήσεις
Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία μετά τις κατολισθήσεις © EPA/Sebastiao Moreira

Πλημμύρες στη Βραζιλία - Αυξάνονται οι νεκροί - Δεκάδες οι αγνοούμενοι μετά τις κατολισθήσεις

Στη Βραζιλία οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες που σάρωσαν περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα, καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται για 5η ημέρα.

Πυροσβέστες στην πολιτεία Σαν Πάολο συνεχίζουν να ψάχνουν, με την ελπίδα πως θα βρουν ζωντανούς. Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σαν Σεμπαστσιάο.

«Όσο περνά ο χρόνος, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να βρούμε ζωντανούς. Αλλά συνεχίζουμε τη δουλειά» δήλωσε ένας από τους διασώστες.

Η προσοχή των σωστικών συνεργείων είναι επικεντρωμένη στη συνοικία Βίλα Σαΐ, όπου σπίτια θάφτηκαν όταν «κατέβηκε» η πλαγιά.

Μέσα σε 24 ώρες, έπεσαν πάνω από 680 χιλιοστά βροχής στη Σαν Σεμπαστσιάο -ποσότητα διπλάσια από τον μηνιαίο μέσο όρο σε αυτήν την πόλη - προορισμό για πολλούς το Σαββατοκύριακο του καρναβαλιού.

Brazil hit by deadly floods and landslides

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης του Σαν Πάολο, ο Ταρκίζιου ντε Φρέιτας, παραδέχθηκε την Πέμπτη (23/2) πως το σύστημα προειδοποίησης των κατοίκων με SMS δεν επέτρεψε να αποφευχθεί η τραγωδία. Προς αυτήν την κατεύθυνση υποσχέθηκε πως θα εγκατασταθούν σειρήνες στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

«Στάλθηκαν πριν από τις βροχές 2,6 εκατομμύρια προειδοποιητικά SMS. Και είδαμε πως αυτό δεν ήταν αποτελεσματικό. Εδώ, στην παραλία, πάνω από 30.000 άνθρωποι έλαβαν προειδοποιητικά SMS» δήλωσε ο κυβερνήτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ειδικοί αποδίδουν την καταστροφή, την πολλοστή αυτής της φύσης που ζει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 9,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στον κίνδυνο κατολισθήσεων ή πλημμυρών. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε φαβέλες (παραγκουπόλεις), οι οποίες στερούνται βασικές υποδομές, όπως η αποχέτευση, αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Επιτήρησης και Προειδοποίησης για Φυσικές Καταστροφές της χώρας (Centro Nacional de Monitoramento e Alertas de Desastres Naturais, CEMADEN).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ