Κοσμος

Αυξάνονται οι νεκροί στην Κίνα από την κατάρρευση του ανθρακωρυχείου (βίντεο)

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διασώστες στην Κίνα αναζητούν επιζώντες σε ορυχείο άνθρακα που κατέρρευσε
Διασώστες στην Κίνα αναζητούν επιζώντες σε ορυχείο άνθρακα που κατέρρευσε © EPA/XINHUA/Peng Yuan

Κίνα - Κατάρρευση σε ανθρακωρυχείο - Στους 6 οι νεκροί - 47 αγνοούμενοι

Σχεδόν 50 εργαζόμενοι αγνοούνται ακόμη στην Κίνα μετά την κατάρρευση λόφου σε τμήμα ανοικτού ανθρακωρυχείου που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες μέλη σωστικών συνεργείων, συνεχίζεται δυο μέρες μετά την τραγωδία στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας (βόρεια).

Δεκάδες εργαζόμενοι καταπλακώθηκαν την Τετάρτη (22/2) όταν το μεγαλύτερο μέρος ενός λόφου 180 μέτρων κατέρρευσε σε υπαίθριο ορυχείο άνθρακα.

Το δημόσιο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τη στιγμή της κατάρρευσης του ορυχείου στην Κίνα.

Η επιχείρηση χρειάστηκε να ανασταλεί εξαιτίας νέας κατολίσθησης το βράδυ της Τετάρτης. Έξι άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τις λάσπες, τα χώματα και τους βράχους.

Coal mine collapse in China's Inner Mongolia region

Ψάχνουν επιζώντες στα χώματα και τις λάσπες

Το κινεζικό Υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε πως καταβάλλονται «όλες οι δυνατές προσπάθειες για να βρεθούν οι αγνοούμενοι» και ζήτησε να «μη χαθεί η ελπίδα πως θα βρεθούν».

«Το να σωθούν ζωές παραμένει η προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα» ανέφερε αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να προληφθούν δευτερογενείς καταστροφές».

Πλάνα του CCTV εικονίζουν μέλη σωστικών συνεργείων με πορτοκαλί στολές να σκάβουν με μπουλντόζες.

«Μόλις είχαμε πιάσει δουλειά» όταν «είδαμε βράχια να αρχίζουν να πέφτουν από την κορυφή του λόφου. Έπεφταν ολοένα περισσότερα», αφηγήθηκε ο Μα Τζιανπίνγκ, ένας από τους εργαζόμενους που επέζησαν. «Αποφασίστηκε να εκκενωθεί (το ορυχείο), αλλά ήταν ήδη αργά. Όλος ο λόφος κατέρρευσε» πρόσθεσε, ξαπλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Έρευνα της αστυνομίας για την κατάρρευση στο ορυχείο

Τα αίτια της τραγωδίας στην Κίνα δεν έχουν γίνει γνωστά. Η εταιρεία «Xinjing Coal Mining Company», που διαχειριζόταν το ορυχείο, δεν απάντησε όταν το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί της τηλεφωνικά.

Ήδη, έχει ξεκινήσει αστυνομική έρευνα. Η περιοχή όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία είναι αραιοκατοικημένη και η οικονομία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξόρυξη άνθρακα.

Η ασφάλεια των ορυχείων έχει καταγράψει βελτίωση τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, όπως και η κάλυψη των καταστροφών από τα ΜΜΕ. Παλαιότερα, τέτοιες τραγωδίες δεν γίνονταν ποτέ γνωστές.

Οι τραγωδίες σε ορυχεία στην Κίνα

Ωστόσο, τα δυστυχήματα στον τομέα των εξορύξεων στην Κίνα παραμένουν συχνά, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας για την ασφάλεια των εργαζομένων. Ενδεικτικά, αναφέρονται:

  • Στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, 40 άνθρωποι εργάζονταν σε στοές χρυσωρυχείου όταν τμήματά του κατέρρευσαν στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων (βορειοδυτικά). Οι 22 κατόρθωσαν να βγουν ζωντανοί.
  • Τον Δεκέμβριο του 2021, δυο εργαζόμενοι που παγιδεύτηκαν σε ανθρακωρυχείο που πλημμύρισε στη Σανσί (βόρεια) έχασαν τη ζωή τους. Άλλοι 20 διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2021, 19 ανθρακωρύχοι που παγιδεύτηκαν στα έγκατα της γης στην επαρχία Τσινγκάι (βορειοδυτικά) βρέθηκαν νεκροί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ