Κοσμος

Ο δρόμος έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο βάφτηκε στα χρώματα της Ουκρανίας

Τι ανέφεραν οι ακτιβιστές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λονδίνο: Έβαψαν τον δρόμο έξω από τη ρωσική πρεσβεία στα χρώματα της Ουκρανίας

Πάνω από 300 λίτρα κίτρινης και μπλε μπογιάς, στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας έριξαν μέλη ακτιβιστικής οργάνωσης έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο, προκαλώντας ένα χάος για τα οχήματα που πέρασαν έξω από το σημείο.

Οι «Led by Donkeys» έριξαν στον δρόμο στο Kensington Palace Gardens κίτρινη και μπλε μπογιά, θέλοντας να υπενθυμίσει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν το «δικαίωμα αυτοδιάθεσης» της Ουκρανίας.

Εξηγώντας τη διαμαρτυρία τους με ένα tweet, η ομάδα ανέφερε: «Αύριο είναι η πρώτη επέτειος της ιμπεριαλιστικής εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, ένα ανεξάρτητο κράτος και έναν λαό με κάθε δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Η ύπαρξη μιας τεράστιας ουκρανικής σημαίας έξω από την πρεσβεία του στο Λονδίνο θα χρησιμεύσει για να του το υπενθυμίσει αυτό», κατέληξαν.

Τα λάστιχα πολλών οχημάτων καλύφθηκαν με κίτρινο και γαλάζιο χρώμα καθώς περνούσαν από πάνω από τον βαμμένο δρόμο, αφήνοντας πολύχρωμα σημάδια κατά μήκος του δρόμου που συνορεύει με το Hyde Park και τους Κήπους Kensington, ενώ πολλοί περαστικοί απαθανάτισαν με τα κινητά τους τηλέφωνα τις στιγμές.

Λίγο αργότερα, οδοκαθαριστές έριξαν νερό για να καθαρίσουν τον δρόμο, ωστόσο, το χρώμα παραμένει στο οδόστρωμα.

Η μητροπολιτική αστυνομία συνέλαβε 4 άτομα, τρεις άνδρες και μία γυναίκα που βρίσκονται υπό κράτηση, σύμφωνα με το BBC.

H «Led By Donkeys» είναι μια βρετανική πολιτική ομάδα εκστρατείας, η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 ως ομάδα κατά του Brexit, αλλά έχει επίσης επικρίνει και άλλες ενέργειες της συντηρητικής κυβέρνησης. Από τη δημιουργία της ομάδας οι τέσσερις ιδρυτές της καλούν αυτό που αποκαλούν «θερμοπυρηνική υποκρισία» και χρησιμοποιούν σάτιρα που στοχεύει σε πολιτικούς που τάσσονται υπέρ του Brexit. Η κύρια καμπάνια του Led By Donkeys αποτελείται από διαφημιστικές πινακίδες που περιέχουν παλαιότερα tweets από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ του Brexit ή αποσπάσματα που παρουσιάζονται ως tweets. Τα tweets αυτά αναφέρουν τις προηγούμενες πολιτικές θέσεις των πολιτικών, οι οποίες σύμφωνα με την ομάδα δεν έχουν αντέξει στο χρόνο.