Κοσμος

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον «εμφύλιο» στο Κρεμλίνο;

Ο αρχηγός της Wagner έχει θέσει στο στόχαστρο τον υπουργό Άμυνας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι ακριβώς συμβαίνει με τον «εμφύλιο» στο Κρεμλίνο;
Η έδρα του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας @EPA

Ρωσία: Τι συμβαίνει ακριβώς με τον «εμφύλιο» στο Κρεμλίνο;

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει ένα έτος, τις τελευταίες ημέρες, μια μακροχρόνια διαμάχη με τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας κλιμακώθηκε δραματικά, με τον Πριγκόζιν να ισχυρίζεται ότι οι αξιωματούχοι αρνούνταν τα πυρομαχικά στη Wagner από προσωπική εχθρότητα μαζί του.

Την Τρίτη, κατηγόρησε τον Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ για «έσχατη προδοσία», υποστηρίζοντας ότι αυτοί βρίσκονται πίσω από τις ελλείψεις.

Σε φωνητικό μήνυμα την Τρίτη, ένας θυμωμένος Πριγκόζιν είπε: «Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο υπουργός Αμυνας δίνουν εντολές δεξιά και αριστερά όχι απλώς να μην δοθούν πυρομαχικά στη Wagner, αλλά και να μην βοηθήσουν στις αεροπορικές μεταφορές».

Στο μήνυμά του την Πέμπτη, ο Πριγκόζιν έγραψε: «Πολλές ευχαριστίες σε εκείνους που ενήργησαν με διάφορους τρόπους – σε εκείνους τους απλούς πολίτες που έκαναν ό,τι μπορούσαν, και σε εκείνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε υψηλά αξιώματα, που άσκησαν πίεση και πήραν αποφάσεις… άρχισαν να μας δίνουν πυρομαχικά. Ευχαριστώ από τα παλικάρια».

Δύο από τους πιο διαβόητους υπαρχηγούς του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πριγκόζιν και ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, έχουν κηρύξει ανοιχτά τον πόλεμο εναντίον του υπουργού Άμυνας, του πιστού στον Πούτιν Σεργκέι Σοϊγκού και των κορυφαίων στρατηγών του μετά από μια σειρά καταστροφικών ηττών που έχουν αφήσει τον ρωσικό στρατό σε υποχώρηση.

«Ο Πούτιν είναι μια πολύ καταστροφική προσωπικότητα, θα στρέψει τον έναν εναντίον του άλλου και θα δει ποιο θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα», δήλωσε στον Guardian ένας πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. «Δεν ξέρει πώς να διορθώνει σχέσεις, οπότε στο τέλος κάποιος θα πέσει θύμα. Ο Πούτιν θέλει απλώς να δει τι είναι καλύτερο για τον ίδιο και τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ένας πρώην διοικητής της Wagner που γνωρίζει τον Πριγκόζιν από την εποχή που ήταν στην παραστρατιωτική ομάδα, δήλωσε ότι δεν «εκπλήσσεται που τον βλέπει να είναι στο προσκήνιο» αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας που συνεργάστηκε με τον Σοϊγκού και τον Πριγκόζιν, η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ανδρών είναι μακροχρόνια και χρονολογείται από την ίδρυση της Wagner το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Οξύνθηκε όταν ο Σοϊγκού απέλυσε τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Ντμίτρι Μπουλγκάνοφ έναν αξιωματούχο που φέρεται να είχε βοηθήσει τον Πριγκόζιν να αποκτήσει προσοδοφόρες συμβάσεις προμήθειας του στρατού. «Ο Πριγκόζιν θέλει εκδίκηση», δήλωσε το εν λόγω πρόσωπο.

Ρωσία: Τώρα ο Πριγκόζιν λέει ότι ξανάρχισε η ροή πολεμοφοδίων στη Wagner
© Stringer/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Ο Πούτιν εδώ και χρόνια στρέφει τους υφισταμένους του ο ένας εναντίον του άλλου προκειμένου να τους εμποδίσει να ενωθούν εναντίον του. Από τις αρχές του πολέμου, φήμες κυκλοφορούσαν στη Μόσχα για καυγάδες στο Κρεμλίνο με τη συμμετοχή του Σοϊγκού και άλλων αξιωματούχων (καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί).

«Αυτό το παιχνίδι εξισορρόπησης μπορεί να λειτουργήσει σε καιρό ειρήνης, αλλά αυτή τη στιγμή αποσπά την προσοχή από τις πολεμικές προσπάθειες», δήλωσε στον Guardian ο Μαράτ Γκέλμαν, πρώην σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν και τώρα επικριτής του ηγέτη του Κρεμλίνου.

Οι επιθέσεις στο υπουργείο Άμυνας γίνονται σε μια από τις πιο επικίνδυνες στιγμές του πολέμου, αφού ο ρωσικός στρατός έχει χάσει χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους και δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει τις γραμμές του στο Χάρκοβο, το Ντονέτσκ ή τώρα στην περιοχή της Χερσώνας. «Το Κρεμλίνο αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους. Υπήρξαν τρεις προφανείς αποτυχίες: η έναρξη του πολέμου, οι τελευταίες στρατιωτικές αποτυχίες και η αποτυχημένη κινητοποίηση», δήλωσε ο Γκέλμαν, πρώην σύμβουλος του Πούτιν.

Ο Σοϊγκού και άλλοι κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είναι ο προφανής στόχος. Κάποτε θεωρούνταν από το ρωσικό κοινό ως ο άνθρωπος που εκσυγχρόνισε τον ρωσικό στρατό και επέβλεψε την επιτυχημένη επιχείρηση στην Κριμαία το 2014, όμως ο Σοϊγκού αντιμετωπίζει τώρα αντιδράσεις για τις αποτυχίες του στρατού. Και υπάρχουν σαφείς πειρασμοί για την αποπομπή του.

Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο της Άμυνας, «γνωρίζοντας τον Σόιγκου, πιστεύω πραγματικά ότι θα ήταν ευτυχής να απολυθεί αυτή τη στιγμή. Θέλει να βγει από αυτό το χάος». Ο καταγόμενος από την Τούβα ήταν πάντα μη ενθουσιώδης υποστηρικτής του πολέμου του 2014 στο Ντονμπάς, αλλά σύμβουλοι του Κρεμλίνου υπερτέρησαν υπέρ της εισβολής. 

«Αλλά ο Πούτιν γνωρίζει ότι μπορεί να εμπιστευτεί τον Σόιγκου και η απόλυσή του θα ήταν βαθιά ενοχλητική», είπε ο αξιωματούχος αυτός. «Ακόμη και αν ο Σοιγκου δεν είναι ευχαριστημένος με όσα συμβαίνουν, θα είναι πάντα πιστός στον Πούτιν και θα κάνει τη δουλειά του», είπε το πρόσωπο. «Ο Πούτιν ξέρει ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί πλήρως».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ