Κοσμος

Συρία: Μετά τον πόλεμο και τον σεισμό ήρθε η χολέρα

Η Racha Nasreddine, διευθύντρια της ActionAid σε χώρες του αραβικού κόσμου, περιγράφει την κατάσταση

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ActionAid Συρία
ActionAid

Έκκληση για βοήθεια στη Βορειοδυτική Συρία από την ActionAid, με τον πολύπαθο πληθυσμό της περιοχής να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος και με τη χολέρα

Μετά από 12 χρόνια πολέμων ήρθε ο σεισμός και τώρα ο κίνδυνος της χολέρας, η οποία απειλεί περισσότερους από 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη Βορειοδυτική Συρία. Η χολέρα μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένο νερό και στην περιοχή οι υποδομές δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές ούτε πριν από τον σεισμό. Τώρα τα πράγματα χειροτέρεψαν και την κατάσταση περιγράφει στην ATHENS VOICE η Racha Nasreddine, διευθύντρια της ActionAid σε χώρες του αραβικού κόσμου.

Έχετε εκφράσει την ανησυχία σας για έξαρση της, ξεχασμένης σε εμάς, χολέρας, στις περιοχές της Συρίας που επλήγησαν από τον σεισμό. Μπορείτε να μας περιγράψετε την κατάσταση;

Ακόμα και πριν τον σεισμό στη Βορειοδυτική Συρία, η περιοχή ήταν ήδη αντιμέτωπη με κρούσματα χολέρας από τον Σεπτέμβριο του 2022 με τα μισά από τα κρούσματα αυτά να καταγράφονται στην ίδια περιοχή. Ο σεισμός άφησε τους ανθρώπους χωρίς στέγη, να αναζητούν προσωρινά καταφύγια στα οποία η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι περιορισμένη και οι περισσότερες πηγές δεν είναι ασφαλείς. Αυτό που μας μεταφέρουν οι συνεργάτες μας που βρίσκονται εκεί είναι ότι η παράδοση καθαρού και ασφαλούς νερού στις περιοχές που έχουν πληγεί είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αυτό σε συνδυασμό με τον υψηλό αριθμό του πληθυσμού στη Βορειοδυτική Συρία αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο ταχείας εξάπλωσης των ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό, όπως είναι η χολέρα.

Επιπλέον, δυστυχώς μετά τον σεισμό κάποιες περιοχές πλημμύρισαν εξαιτίας της κατάρρευσης φραγμάτων, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας.  

Πόσοι άνθρωποι έχουν ελλιπή πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε τουαλέτες και ποια είναι η εκτίμηση για το μέλλον;

Δεν έχουμε τα ακριβή στοιχεία, ωστόσο γνωρίζουμε από τους συνεργάτες μας και από τη συνεχή αξιολόγηση της κατάστασης ότι χρειάζονται άμεση κάλυψη ανάγκες που σχετίζονται με την προσωπική υγιεινή. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι χρειάζονται άμεσα πρόσβαση σε καθαρό νερό, δεξαμενές νερού, είδη προσωπικής υγιεινής και υποδομές αποχέτευσης.

Μιλάμε για μια περιοχή στην οποία η κατάσταση ήταν ήδη πολύ δύσκολη και πριν από τον σεισμό, έτσι δεν είναι;

Ναι, πράγματι, η Βορειοδυτική Συρία είναι μια περιοχή που φιλοξενεί 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά και έχουν εκτοπιστεί περισσότερες από μία φορές. Πριν χτυπήσει ο σεισμός, οι ανθρωπιστικές ανάγκες σε αυτήν την περιοχή έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των επί δώδεκα χρόνων συγκρούσεων. Επίσης, ο σεισμός έπληξε την περιοχή σε περιόδους ακραίων και δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Η Βορειοδυτική Συρία αντιμετωπίζει μια κρίση μέσα σε μια κρίση, και ο πληθυσμός της είναι εξαιρετικά ευάλωτος. Πρέπει όλοι να εντείνουμε τη στήριξη για να τους υποστηρίξουμε και να κλιμακώσουμε την ανθρωπιστική υποστήριξη.

Λέτε πως η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να διανεμηθεί δίκαια και με βάση τις ανάγκες και όχι βάσει του ποιος ελέγχει τις περιοχές. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;

Ο σεισμός έπληξε μια σειρά από περιοχές εντός της Συρίας, παράκτιες, κεντρικές και βορειοδυτικές με τη βορειοδυτική όμως να είναι εκείνη που έχει πληγεί περισσότερο. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε οποιονδήποτε έχει ανάγκη και θα πρέπει να παρέχεται αμέσως, με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε οι άνθρωποι που τη χρειάζονται περισσότερο να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.

Η ActionAid δουλεύει στο πεδίο προσφέροντας ασφαλείς χώρους σε κορίτσια, γυναίκες και ασυνόδευτα παιδιά που έχασαν τις οικογένειές τους; Πόσα είναι τα παιδιά αυτά; Και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια και οι γυναίκες;

Οι γυναίκες και τα κορίτσια συχνά υποφέρουν περισσότερο κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Η βία εναντίον τους αυξάνεται, ειδικά όταν μιλάμε για περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις. Αυτός ο πληθυσμός έχει ιδιαίτερες ανάγκες κάτι που γίνεται περισσότερο εμφανές σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα, οι έγκυες γυναίκες, οι μητέρες, ιδιαίτερα εκείνες που θηλάζουν και κορίτσια με εμμηνόρροια, χρειάζονται ειδική υποστήριξη και παροχές.

Επί του παρόντος, στη Συρία, η ActionAid ανταποκρίνεται μέσω της οργάνωσης Violet, με την οποία συνεργαζόμαστε. Προτεραιότητά μας είναι να παρέχουμε υποστήριξη έκτακτης ανάγκης όπως στέγη, ζεστά ρούχα, κουβέρτες και τρόφιμα σε όσους και όσες έχουν χάσει τα σπίτια τους και βρίσκονται στους δρόμους. Θα παράσχουμε ακόμα υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά συμπεριλαμβανομένων νεαρών γυναικών. Όποιος και όποια επιθυμεί μπορεί να μας στηρίξει κάνοντας μία δωρεά εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ