Κοσμος

Salus, το app που θα μπλοκάρει εικόνες κακοποιημένων παιδιών

Το έτος 2021-22 διαπράχθησαν 30.925 αδικήματα που αφορούσαν την κατοχή και τον διαμοιρασμό τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρκουδάκι σε κορμό δέντρου - Εικόνα που παραπέμπει σε κακοποίηση παιδιού
© Unsplash / Oxana Lyashenko

Ευρωπαϊκή Ένωση: Χρηματοδοτείται app που θα μπλοκάρει εικόνες κακοποιημένων παιδιών - Το έτος 2021-22 διαπράχθησαν 30.925 αδικήματα που αφορούσαν την κατοχή και τον διαμοιρασμό τους

Η ανάπτυξη μιας νέας εφαρμογής που αποσκοπεί στη μείωση της διαδικτυακής προβολής υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών έλαβε χρηματοδότηση ύψους 1,8 εκατ. λιρών από την ΕΕ. Θα δοκιμαστεί με εθελοντές που έχουν ζητήσει βοήθεια επειδή έλκονται από παράνομες εικόνες και θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πράξη την επιθυμία τους.

Εγκατεστημένη σε συσκευές όπως τηλέφωνα, η εφαρμογή θα εντοπίζει και θα εμποδίζει την προβολή εικόνων και βίντεο. Ελπίζεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της «αυξανόμενης ζήτησης» για εικόνες κακοποίησης παιδιών.

Το πρότζεκτ Protech είναι μια συνεργασία στην οποία συμμετέχουν οργανισμοί από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εφαρμογή, που ονομάζεται Salus, προορίζεται να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζει πιθανό υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και να εμποδίζει τους χρήστες να το βλέπουν. Θα χρησιμοποιεί επίσης και άλλες πιο συμβατικές τεχνικές για τον αποκλεισμό του περιεχομένου.

Το Ίδρυμα Internet Watch, ένας οργανισμός που εργάζεται για την ανεύρεση, επισήμανση και αφαίρεση υλικού παιδικής κακοποίησης, θα βοηθήσει στην εκπαίδευση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από τη βρετανική εταιρεία SafeToNet.

Οι εθελοντές που θα κατεβάσουν την εφαρμογή θα προσλαμβάνονται μέσω οργανώσεων που εργάζονται με άτομα τα οποία αναζητούν βοήθεια επειδή έλκονται από διαδικτυακές εικόνες κακοποίησης παιδιών.

Τα μέλη του προγράμματος Protech ελπίζουν ότι θα μπορούσε να αναχαιτίσει την «αυξανόμενη ζήτηση για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο».

Σύμφωνα με την NSPCC, το έτος 2021/2022 διαπράχθηκαν 30.925 αδικήματα που αφορούσαν την κατοχή και τον διαμοιρασμό άσεμνων εικόνων παιδιών με νέο υψηλό επίπεδο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συλλάβει περισσότερα άτομα για κατοχή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο από το 2014 και κατά τη διαδικασία αυτή έχει εντοπίσει ορισμένους πολύ σοβαρούς παραβάτες.

Αλλά εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να βλέπουν εικόνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ