Κοσμος

Ένας χρόνος πόλεμος: Η σκληρή καθημερινότητα σε 20 εικόνες

Η ζωή ανάμεσα στα ερείπια, τον πόνο αλλά και το σθένος

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
  • UPD
  • A.V. Team
  • 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, σήμανε το τέλος της αθωότητας στην Ευρώπη. Ο αναθεωρητισμός του Βλαντίμιρ Πούτιν, που αποφάσισε εν μία νυκτί να εξαφανίσει την Ουκρανία και να την κάνει «δορυφόρο» της Ρωσίας, δοκίμασε τα αντανακλαστικά της Δύσης, πετυχαίνοντας μεταξύ άλλων να δώσει νέα πνοή στο «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ. Το τίμημα, όμως, για τους αμάχους είναι βαρύτατο, με περισσότερα από 13 εκατομμύρια Ουκρανούς να γίνονται πρόσφυγες.

«Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, όχι για πρώτη φορά, η Ρωσία ανέτρεψε τα πάντα γύρω από τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο: Άμαχοι δολοφονούνται, γυναίκες βιάζονται, παιδιά απάγονται, κρατούμενοι βασανίζονται και ολόκληρες πόλεις σβήνονται με βομβαρδισμούς από τον χάρτη» έχει πει η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν.

Μετά το αρχικό μούδιασμα και τις κυρώσεις στο ρωσικό χαβιάρι, η Ευρωπαϊκή Ένωση –σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ– πέρασε στην αντεπίθεση, εξοπλίζοντας στρατιωτικά την Ουκρανία και «στραγγαλίζοντας» με σειρά περιοριστικών μέτρων τη ρωσική οικονομία και βιομηχανία.

Το Κίεβο άντεξε και η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποναζιστικοποίηση» του Ντονμπάς μετατράπηκε σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο, ο οποίος απλώθηκε στα κεντρικά, ανατολικά και νότια της χώρας και πλέον επικεντρώνεται σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Η Ρωσία δεν σταματά να μετρά νεκρούς. Το ίδιο και ο ουκρανικός στρατός που συνεχίζει να υπερασπίζεται με γενναιότητα και σθένος τα εδάφη του. Ακολουθούν 20 χαρακτηριστικές εικόνες από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.