Κοσμος

Νέος ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Αντιόχεια

Φόβοι για νέες καταστροφές στις πληγείσες περιοχές

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός - Τουρκία - Συρία: Πάνω από 45.000 νεκροί και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά
© EPA/ABIR SULTAN

Τουρκία: Νέος ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Αντιόχεια - Φόβοι για νέες καταστροφές στις πληγείσες περιοχές

Σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών σημειώθηκε σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, στις 19.04 (ώρα Ελλάδας, 20.04 ώρα Τουρκίας), στην νότια επαρχία Χατάι, μία από τις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Το επίκεντρό της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντάκιας στην Τουρκία και 70 χλμ. βόρεια της Λατάκιας στη Συρία. Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 10 χλμ.

Σύμφωνα με το Reuters, σωστικά συνεργεία στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου ελέγχουν για το εάν ο νέος σεισμός έχει προκαλέσει νέες καταστροφές στις πληγείσες περιοχές.

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 41.000 οι νεκροί

Νωρίτερα σήμερα ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 41.156. Οι εργασίες έρευνες και διάσωσης ολοκληρώθηκαν σε όλες τις περιοχές εκτός από το Καχραμανμαράς και την πόλη Χατάι, όπου συνεχίζονται.

Οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνες για την εκτίμηση των ζημιών σε 11 επαρχίες με 7328 εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 16.000 κτήρια, αποτελούμενα από 37.000 ανεξάρτητα διαμερίσματα, θα κατεδαφιστούν άμεσα. Νέα σπίτια θα χτιστούν στη ζώνη του σεισμού αλλά δεν θα ξεπερνούν τους 4 ορόφους.

Παράλληλα, έχουν στηθεί 250.000 σκηνές, ενώ οι εργασίες για 68.000 κοντέινερ έχουν ολοκληρωθεί. Φιλοξενούνται περισσότερα από 318.000 θύματα σε διάφορες επαρχίες, ενώ το έργο για τη βοήθεια ενοικίασης και μετεγκατάστασης για τους πολίτες των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές συνεχίζονται. 445.000 αιτήσεις έχουν έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Όσον αφορά την καταστροφή των περιοχών, η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών έκτακτης ανάγκης AFAD προειδοποιεί πως το μέγεθος των μετασεισμών μπορεί να εξακολουθήσει να φτάνει τα 5 Ρίχτερ, ζητώντας από τους πολίτες να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο Ερντογάν υπόσχεται να χτίσει 200.000 κατοικίες για τους σεισμοπαθείς

Μόλις λίγες ώρες πριν από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ειχε ανακοινώσει ότι θα κατασκευαστούν 200.000 πολυκατοικίες στις έντεκα επαρχίες που χτυπήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

«Κανένα από τα κτίρια αυτά δεν θα ξεπερνά τους τρεις τέσσερις ορόφους», είπε ο Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην επαρχία Χατάι, η οποία επλήγη σφοδρά από τον σεισμό των 7,8 βαθμών.

Υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές τουλάχιστον 118.000 κτίρια.

«Όλα τα κτίρια θα κατασκευαστούν από το μηδέν (…) σε στέρεα εδάφη και με βάση τις σωστές πρακτικές», επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι η οικοδόμηση θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Όπως είπε, οι κατοικίες αυτές θα χτιστούν μακριά από τα τεκτονικά ρήγματα και «πιο κοντά στα βουνά, για να προστατεύονται από τα προβλήματα που δημιουργούν τα μαλακά εδάφη».

«Θα χτίσουμε νέες Αντάκια (Αντιόχεια), Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και Αρσούζ. Θα τις ξαναχτίσουμε από το μηδέν», συνέχισε, αναφέροντας τρεις μεγάλες πόλεις της επαρχίας Χατάι. «Θα αρχίσουμε να μεταφέρουμε τους συμπολίτες μας, που τώρα ζουν σε καταυλισμούς από σκηνές και σε κοντέινερ, στις (νέες) κατοικίες τους μέσα σε έναν χρόνο», υποσχέθηκε επίσης ο Ερντογάν, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε δημοσίως εδώ και έξι ημέρες.

Εκατόν τριάντα χιλιάδες από τις κατοικίες που υποσχέθηκε θα χτιστούν στις επαρχίες Χατάι, Καχραμάνμαρας και Μαλάτια, δηλαδή στις τρεις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι θα χτιστούν επίσης τεμένη και άλλοι χώροι λατρείας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέροντας ότι διασώθηκαν από τα χαλάσματα περισσότεροι από 114.800 άνθρωποι, είπε εξάλλου ότι οι κρατικές τράπεζες θα διαγράψουν τα χρέη όσων σκοτώθηκαν στο σεισμό.

Όπως υποστήριξε, έχουν καλυφθεί μέχρι τώρα οι στεγαστικές ανάγκες 1,69 εκατ. ανθρώπων. Περίπου 375.000 σεισμοπαθείς μεταφέρθηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας – τα τρία τέταρτα από αυτούς, αεροπορικώς..

ECDC: Προειδοποιεί για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών σε Τουρκία και Συρία – Φόβοι για χολέρα

Παράλληλα, οι άμεσες ανάγκες υγείας μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία σχετίζονται κυρίως με τραύματα και διακοπή της υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο, οι απειλές μολυσματικών ασθενειών μπορεί να είναι ανησυχητικές τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Eυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Κύμα κρουσμάτων χολέρας στις πληγείσες περιοχές είναι μια σημαντική πιθανότητα τις επόμενες εβδομάδες σημειώνει το ECDC. Η χολέρα προκαλεί ανησυχία στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο βορειοδυτική Συρία, όπου οι αρχές έχουν αναφέρει χιλιάδες κρούσματα καθώς η χώρα προσπαθεί να ελέγξει ένα ξέσπασμα από τον Σεπτέμβριο του 2022. Θα πρέπει να επιταχυνθεί μια προγραμματισμένη εκστρατεία εμβολιασμού που διαταράχθηκε από τους σεισμούς, επισημαίνεται.

To ΕCDC σημειώνει ότι οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο αποτελούν κίνδυνο την επόμενη περίοδο, με πιθανότητα να προκαλέσουν εστίες, ιδίως καθώς οι επιζώντες μετακομίζουν σε προσωρινά καταφύγια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ