Κοσμος

Σαρλ Μισέλ: Αν η Ουκρανία ηττηθεί, η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα

«Αυτό που διακυβεύεται είναι το Διεθνές Δίκαιο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mural στο Κίεβο για τους ηρωικούς Ουκρανούς πιλότους που πολέμησαν τους Ρώσους εισβολείς στην Ουκρανία
Mural στο Κίεβο για τους ηρωικούς Ουκρανούς πιλότους που πολέμησαν τους Ρώσους εισβολείς στην Ουκρανία © EPA/ROMAN PILIPEY

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μονόδρομος η ήττα της Ρωσίας αλλιώς η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα, ξεκαθαρίζει ο Σαρλ Μισέλ

«Η ήττα της Ουκρανίας δεν μπορεί να είναι επιλογή» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στη βελγική εφημερίδα «Le Soir».

Και επισημαίνει ότι «μια ήττα για την Ουκρανία σημαίνει μια πιο εύθραυστη Ευρώπη, έναν λιγότερο ασφαλή και λιγότερο σταθερό κόσμο».

Όπως υπογραμμίζει ο Σαρλ Μισέλ, «αυτό που διακυβεύεται είναι το διεθνές δίκαιο. Τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία».

Η Ευρώπη στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να είναι αποφασιστικές στρατιωτικά και άρα πολιτικά».

«Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία για άλλη μια φορά ανακοινώνει ότι έχουν κινητοποιηθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία πιθανώς προετοιμάζει νέες επιθέσεις μεγάλης κλίμακας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Τώρα είναι η ώρα να υποστηρίξουμε στρατιωτικά την Ουκρανία» αναφέρει.

Και διευκρινίζει: «Όχι για να εισβάλει στη Ρωσία: να αποκρούσει την επιθετικότητα, να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, να υπερασπιστεί τα διεθνή σύνορα της Ουκρανίας»

Η πρόταση Ζελένσκι για να σταματήσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος

Επίσης, κάνει λόγο για την πρόταση που έγινε στην G20 στο Μπαλί από τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία -όπως είπε- αποτελεί πρωτοβουλία για την ειρήνη, που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και που πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης, όταν οι Ουκρανοί αποφασίσουν να ξεκινήσουν μια πολιτική διαδικασία.

«Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να κάτσουν αμέσως γύρω από ένα τραπέζι: Είναι οι Ρώσοι να πάνε σπίτι τους. Εάν οι Ρώσοι επιστρέψουν στα σπίτια τους, είμαι πεπεισμένος ότι, μέσα σε ένα λεπτό, οι Ουκρανοί και η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμοι να καθίσουν για να διαπραγματευτούν» καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ