Κοσμος

ΗΠΑ: Η Βάγκνερ έχει χάσει 30.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

Το 90% ήταν πρώην κατάδικοι

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία - 30.000 οι νεκροί της Wagner, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Πάνω από 30.000 άνδρες είναι οι απώλειες της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζουν ότι το 90% των στρατιωτών της Βάγκνερ που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τον Δεκέμβριο ήταν πρώην κατάδικοι, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

Η Ολλανδία έτοιμη να στείλει τα γερμανικά Leopard στην Ουκρανία

Νωρίτερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η πρώτη παρτίδα των αρμάτων μάχης Leopard-1A5 που αγοράζουν η Ολλανδία, η Δανία και η Γερμανία για την Ουκρανία θα παραδοθεί στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα το συντομότερο δυνατό.

«Μόλις η πρώτη παρτίδα (αρμάτων μάχης Leopard) είναι έτοιμη για μάχη, θα παραδοθεί στην Ουκρανία, θέλουμε να το κάνουμε αυτό το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο Ρούτε στο Κίεβο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ολλανδία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ένα νέο δικαστήριο για να δικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη για να συμβεί αυτό.

Ο βασικός όρος της Ουκρανίας για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος απέκλεισε σήμερα Παρασκευή (17/2) την περίπτωση ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Μόσχα αν η Ρωσία δεν αποσυρθεί από την Ουκρανία.

«Για νομιμοποίηση της διεθνούς πολιτικής και πραγματική παγκόσμια ασφάλεια, ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με νίκη της Ουκρανίας» δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Και πρόσθεσε: «Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν όταν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος της Ουκρανίας. Οι άλλες επιλογές δίνουν μόνο χρόνο στη Ρωσία για να ανασυντάξει δυνάμεις και να ξεκινήσει εκ νέου εχθροπραξίες ανά πάσα στιγμή».