Κοσμος

Κούρδοι διαδηλωτές διέκοψαν την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου - Ζητούν απελευθέρωση του Οτσαλάν

Φυγαδεύτηκε η Ρομπέρτα Μετσόλα - Πώς παρέκαμψαν τα μέτρα ασφαλείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Κούρδοι διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας και φώναξαν συνθήματα υπέρ του Οτσαλάν - Φυγαδεύτηκε η Ρομπέρτα Μετσόλα.
Κούρδοι ακτιβιστές διαδηλώνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν © EPA/Julien Warnand

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Κούρδοι διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας και φώναξαν συνθήματα υπέρ του Οτσαλάν - Φυγαδεύτηκε η Ρομπέρτα Μετσόλα.

Μια ομάδα Κούρδων που διαμαρτύρονται για το ζήτημα του ηγέτη τους, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, καθώς σήμερα 15 Φεβρουαρίου είναι η επέτειος της σύλληψης του από τις τουρκικές Αρχές, κατόρθωσαν να παρακάμψουν τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας και μπήκαν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Όπως αναφέρουν τα πρώτα διεθνή δημοσιεύματα, περίπου 20 διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα που διεξαγόταν η συνεδρίαση φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, καθώς συμπληρώνονται 24 χρόνια από τη σύλληψή του Κούρδου ιδρυτή του PKK από τις τουρκικές αρχές.

Αμέσως η αίθουσα έκλεισε και στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, φυγαδεύτηκε από το σημείο.

Όπως αναφέρει το Euractiv, μια αντίστοιχη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 8 Φεβρουαρίου, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την απελευθέρωση του Οτσαλάν.

Ο Οτσαλάν είναι ο πιο γνωστός ηγέτης της κουρδικής εξέγερσης στην Τουρκία, αλλά συνελήφθη στην Κένυα από Τούρκους πράκτορες στις 15 Φεβρουαρίου 1999 και καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Στα 73 του πλέον, η ποινή του μειώθηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2002 και οι υποστηρικτές του συνεχίζουν να ζητούν την απελευθέρωσή του.

Την περασμένη εβδομάδα, μαχητές του PKK που εξακολουθούν να πολεμούν στην Τουρκία ανακοίνωσαν προσωρινή διακοπή των επιχειρήσεων τους κατά τη διάρκεια των εργασιών διάσωσης μετά τον τεράστιο σεισμό που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τμήματα της Συρίας.

(Με πληροφορίες Euractiv, Firstpost)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ