- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τέσσερις συλλήψεις στη Φλόριντα για τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής
Συνολικά 11 κρατούμενοι για το έγκλημα
Αϊτή: Τέσσερις συλλήψεις για τη δολοφονία του προέδρου, Ζοβενέλ Μοΐζ - Οι ύποπτοι και η δράση των συμμοριών στη χώρα
To FBI συνέλαβε στη Φλόριντα τέσσερις υπόπτους που σχετίζονται με τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, το 2021.
Ο θάνατος του Μοΐζ οδήγησε σε κενό εξουσίας στη χώρα αυτή της Καραϊβικής και ενίσχυσε τις συμμορίες που δρουν ως ντε φάκτο αρχές σε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας, του Πορτ-ο-Πρενς.
Έντεκα άτομα κρατούνται σήμερα στις ΗΠΑ με κατηγορίες που σχετίζονται με την οργάνωση και την εκτέλεση της δολοφονίας του Αϊτινού προέδρου. Οι τρεις από τους τέσσερις νέους συλληφθέντες, ο Αντόνιο «Τόνι» Ιντριάγκο, ιδιοκτήτης της Counter Terrorist Unit Security ή CTU, ο Αρκάνχελ Πρέτελ Ορτίς, διαχειριστής της συνεργαζόμενης με τη CTU Federal Academy LLC και ο Γοόλτερ Βεϊντεμίλα, ο επικεφαλής της Worldwide Capital Lending Group κατηγορούνται ότι στήριξαν τη συνωμοσία για την απαγωγή ή τον φόνο του προέδρου. Ο τέταρτος, ο Φρεντερίκ Μπέργκμαν, κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο τη λαθραία διακίνηση αλεξίσφαιρων γιλέκων τα οποία θα χρησιμοποιούσαν οι Κολομβιανοί στρατιώτες που φέρονται ότι εκτέλεσαν τον Μοΐζ.
Οι έρευνες επικεντρώνονται στα όπλα, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τη χρηματοδότηση της επιχείρησης. Ο Ιντριάγκο είναι Αμερικανοβενεζουελάνος επιχειρηματίας ενώ ο Πρέτελ Ορτίς είναι Αμερικανοκολομβιανός. Και οι δύο κρατούνται στη Νότια Φλόριντα, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Βεϊντεμίλα, που είναι Αμερικανός πολίτης, δάνεισε περισσότερα από 170.000 δολάρια στη CTU Security για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της στην Αϊτή. Ο δικηγόρος του Ιντριάγκο είπε στην εφημερίδα New York Times ότι ο πελάτης του θα δηλώσει αθώος στο δικαστήριο όπου θα οδηγηθεί αργότερα σήμερα για να καθοριστεί αν θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.
Οι συμμορίες στην Αϊτή έχουν επεκτείνει την επιρροή τους μετά τη δολοφονία του προέδρου. Μεγάλο μέρος της χώρας δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση και οι συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν γίνει ρουτίνα. Τον Οκτώβριο τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν να σταλεί στην Αϊτή μια «δύναμη ταχείας δράσης» για να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη βία από την οποία έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι και χιλιάδες άλλοι εκτοπίστηκαν.
Αύριο ξεκινά η τριήμερη σύνοδος των ηγετών των χωρών της Καραϊβικής (CARICOM), όπου ένα από τα βασικά θέματα αναμένεται ότι θα είναι η κατάσταση στην Αϊτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δραματικές οι στιγμές μέσα στο σχολείο - Παιδιά κρυβόντουσαν όπου μπορούσαν για να σωθούν
Τι δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας - Η ποπ σταρ αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση
Πώς έγινε η σημαντική αυτή ανακάλυψη
Τραγωδία στη Βιρτζίνια - Ο Τζάστιν Φέρφαξ πυροβόλησε τη σύζυγό του και έβαλε τέλος στη ζωή του
Παγκόσμια απειλή χαρακτήρισε τον Πούτιν ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μπέρδεψε εδάφιο της Βίβλου με κινηματογραφική ατάκα του Κουέντιν Ταραντίνο
Σφοδρό τροχαίο του κόστισε τη ζωή
Στο στόχαστρο πόλεις και άμαχοι
«Η Τεχεράνη δεν μπορεί να ελέγξει τα Στενά», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ
Σφοδρές μάχες σώμα με σώμα με τη Χεζμπολάχ
Σφοδρή κριτική του ποντίφικα προς τους ηγέτες που ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε πολέμους
Ο 27χρονος φέρεται να πυροβόλησε εναντίον οχήματος με τρεις επιβάτες στη Βόρεια Καρολίνα
Ορατός ο κίνδυνος ακυρώσεων πτήσεων το καλοκαίρι
Σαρωτικοί έλεγχοι μετά το λουτρό αίματος - Μπλοκάρονται εκατοντάδες λογαριασμοί στα social media
Ήταν προσκείμενο στο Ιράν
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πόσταρε φωτογραφίες από κατεστραμμένα κτίρια
Tο λεωφορείο βγήκε από τον δρόμο κι έπεσε σε χαράδρα προτού πάρει φωτιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.