Κοσμος

Τι πιστεύουν οι ΗΠΑ ότι συμβαίνει με τα κινεζικά μπαλόνια

Τεταμένες οι σχέσεις Ουάσινγκτον - Πεκίνου

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μπαλόνια στις ΗΠΑ: Οι έρευνες για τα ιπτάμενα αντικείμενα και τα σενάρια των αρχών - Οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο

Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι πραγματικά αφορά η υπόθεση με τα κινεζικά μπαλόνια, καθώς τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα είναι λιγοστά και κάποιες φορές αλληλοαναιρούμενα, το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις είναι να πρόκειται περί μπαλονιών για «εμπορικούς ή επιστημονικούς, ειρηνευτικούς σκοπούς». 

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε σήμερα (14.2) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν προς το παρόν «καμία ένδειξη» ότι τα τρία ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν πρόσφατα στη Βόρεια Αμερική ήταν κινεζικής προέλευσης ή ότι χρησιμοποιούνταν για κατασκοπευτικούς σκοπούς. 

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, διευκρίνισε ότι τα τρία αυτά αντικείμενα μπορεί να ήταν «μπαλόνια για εμπορικούς ή επιστημονικούς, ειρηνευτικούς σκοπούς», σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί να αναλυθούν πρώτα τα συντρίμμια τους για να απαντήσει μετά βεβαιότητας. Να σημειωθεί ότι ο Κίρμπι δεν αναφερόταν στο πρώτο «μπαλόνι» που καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στον Ατλαντικό Ωκεανό, για το οποίο η Ουάσινγκτον επιμένει πως ήταν κινεζικό κατασκοπευτικό. Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι κανείς δεν έχει διεκδικήσει ακόμη τα τρία αντικείμενα και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών είναι δύσκολο να βρεθούν και να ανακτηθούν τα συντρίμμια τους.

Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλι επιβεβαίωσε πως ο πρώτος από τους δύο πυραύλους που εκτοξεύτηκαν την Κυριακή από ένα μαχητικό F-16 εναντίον ενός από αυτά τα αντικείμενα πάνω από τη λίμνη Χιούρον αστόχησε και έπεσε στο νερό. «Ασφαλώς παρακολουθήσαμε την πορεία του μέχρι κάτω», είπε στους δημοσιογράφους.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος ήδη έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη εξωγήινης δραστηριότητας που να σχετίζεται με τις πρόσφατες καταρρίψεις αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής. «Ξέρω ότι τέθηκαν ερωτήματα και υπήρξαν ανησυχίες για αυτό αλλά δεν υπήρξε καμία ένδειξη εξωγήινων ή εξωγήινης δραστηριότητας», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τα «μπαλόνια»

Όσο οι αρχές αναζητούν στοιχεία για την προέλευση των μπαλονιών, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, υποστήριξε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν απελευθερώσει περισσότερα από 10 μπαλόνια μεγάλου ύψους από τον Μάιο του 2022, τα οποία τότε πέταξαν παράνομα στον εναέριο χώρο της Κίνας και αυτόν άλλων χωρών. «Οι ΗΠΑ χρειάζεται να κάνουν ενδελεχή έρευνα και να δώσουν στην Κίνα μια εξήγηση γι'αυτό», σημείωσε σήμερα ο Ουάνγκ Ουενμπίν σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ανέκτησαν σημαντικά τμήματα αισθητήρων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του κινεζικού μπαλονιού που καταρρίφθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. «Οι ομάδες (έρευνας) ήταν σε θέση να ανακτήσουν σημαντικά συντρίμμια στο σημείο, συμπεριλαμβανομένων όλων των αισθητήρων προτεραιότητας και των αναγνωρισμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, όπως και μεγάλα τμήματα της δομής» του αερόστατου που καταρρίφθηκε, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Για την Ουάσινγκτον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο, το οποίο εισήλθε στον αμερικανικό εναέριο χώρο για αρκετές μέρες προτού καταρριφθεί. Το Πεκίνο βεβαιώνει ωστόσο από την πλευρά του ότι πρόκειται για αερόπλοιο για μη στρατιωτικούς σκοπούς που χρησιμοποιείτο για ερευνητικούς λόγους, κυρίως μετεωρολογικούς. Το μπαλόνι αυτό καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου από καταδιωκτικό αεροσκάφος F-22 ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας και ομάδες αναπτύχθηκαν αμέσως στα ανοιχτά για να περισυλλέξουν τα συντρίμμια του από τη θάλασσα.

Έκτοτε αμερικανικά καταδιωκτικά αεροσκάφη έχουν καταρρίψει τρία μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα, ένα πάνω από την Αλάσκα, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, άλλο ένα πάνω από το Γιούκον στον βορειοδυτικό Καναδά και ένα τρίτο πάνω από τη λίμνη Χιούρον, στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ.

Ποια ήταν τα τέσσερα αντικείμενα;

Η ιστορία ξεκινά στα τέλη Ιανουαρίου, όταν ένα κινεζικό μπαλόνι, το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν κατασκοπικό, παρασύρθηκε για μέρες στους ουρανούς των ΗΠΑ προτού καταρριφθεί στις 4 Φεβρουαρίου από ένα τζετ F-22 στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας.

Η Κίνα επέμεινε ότι το μπαλόνι διεξήγαγε καιρικές έρευνες. Το Πεντάγωνο είπε ότι έμοιαζε με μια γόνδολα στο μέγεθος τριών λεωφορείων που ζύγιζε περισσότερο από έναν τόνο και ότι ήταν εξοπλισμένο με πολλαπλές κεραίες και είχε ηλιακά πάνελ αρκετά μεγάλα για τη συλλογή πληροφοριών. Στη συνέχεια, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν ένα άλλο αντικείμενο στα ανοιχτά της βόρειας Αλάσκας, «εντός του κυρίαρχου εναέριου χώρου των ΗΠΑ πάνω από τα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ», όπως ενημέρωσε ο στρατός.

Το Σάββατο, ένα αμερικανικό αεροσκάφος F-22, ενεργώντας κατόπιν εντολών των ΗΠΑ και του Καναδά, κατέρριψε ένα «αερομεταφερόμενο αντικείμενο μεγάλου ύψους» πάνω από την κεντρική επικράτεια του Καναδά, περίπου 160 χιλιόμετρα από τα σύνορα των ΗΠΑ, λέγοντας ότι αποτελεί απειλή για πολίτες. Ο Καναδάς το περιέγραψε ως κυλινδρικό και μικρότερο από το αρχικό μπαλόνι, χωρίς να γίνουν αναφορές για το αν προέρχεται από την Κίνα. Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν το δεύτερο και το τρίτο αντικείμενο περίπου στο μέγεθος ενός Volkswagen Beetle.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διέταξε τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη να καταρρίψουν ένα άγνωστο αντικείμενο πάνω από τη λίμνη Χιούρον στο Μίσιγκαν, που πετούσε περίπου στα 20.000 πόδια και σύμφωνα με αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την κυκλοφορία στον εναέριο χώρο. Ο Τσαρλς Σούμερ, ο οποίος ενημερώθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν μετά το περιστατικό στο Γιούκον, είπε πριν από το περιστατικό στη λίμνη Χιούρον ότι τα δύο προηγούμενα αντικείμενα ήταν πιθανώς μπαλόνια, «αλλά πολύ μικρότερα από το πρώτο». Και τα δύο πετούσαν σε περίπου 40.000 πόδια. Ο στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ που προστατεύει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ δήλωσε την Κυριακή ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει πώς τα τρία τελευταία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες έμειναν ψηλά, προσθέτοντας ότι δεν τα αποκαλούσε μπαλόνια. 

Η έλλειψη απαντήσεων «γεννά» θεωρίες συνωμοσίας 

Παρότι, ο Λευκός Οίκος έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για εξωγήινη δραστηριότητα, όσο οι αρχές δεν έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία για την προέλευση των αντικειμένων, τόσο ξεπηδούν στα social media νέες θεωρίες συνωμοσίας και ύπαρξης UFO. Μία εξ' αυτών υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο του Τζο Μπάιντεν, με το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να στρέψει το ενδιαφέρον και το βλέμμα της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα που «μαστίζουν την Αμερική», όπως ο πληθωρισμός, η μετανάστευση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και οι έρευνες σε βάρος του γιου του, Χάντερ. 

Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η κατάρρευση των ιπτάμενων αντικειμένων αποτελεί αποπροσανατολισμό για τη «χημική διαρροή» που καταγράφηκε νωρίτερα τον Φεβρουάριο στο Οχάιο.