Κοσμος

Οι ΗΠΑ συζήτησαν με την Κίνα για το «κατασκοπευτικό» αερόστατο

Το Πεκίνο κατήγγειλε την «ανεύθυνη» και «υπερβολική» απόφαση που πήρε η Ουάσιγκτον

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι ΗΠΑ συζήτησαν με την Κίνα για το «κατασκοπευτικό» αερόστατο - Το Πεκίνο κατήγγειλε την «ανεύθυνη» και «υπερβολική» απόφαση που πήρε η Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με την Κίνα για αυτό που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «κατασκοπευτικό» μπαλόνι και το Πεκίνο μετεωρολογικό αερόστατο, το οποίο καταρρίφθηκε την 4η Φεβρουαρίου, μετά την απόρριψη των επανειλημμένων αιτημάτων του Πενταγώνου να υπάρξει διάλογος για αρκετές ημέρες, δήλωσε χθες Κυριακή στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Έγιναν επαφές με τη ΛΔΚ για το ζήτημα του μπαλονιού που πετούσε σε μεγάλο ύψος», ανέφερε στον Τύπο η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Μελίσα Ντάλτον, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο της επίσημης ονομασίας Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ζήτησε να συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του μετά την κατάρριψή του από καταδιωκτικό F-22, έπειτα από ημέρες που πέταγε εντός του αμερικανικού εναέριου χώρου.

Το αίτημα έμεινε αρχικά ανικανοποίητο: το Πεκίνο κατήγγειλε την «ανεύθυνη» και «υπερβολική» απόφαση που πήρε η Ουάσιγκτον να καταρρίψει αυτό που χαρακτήρισε αερόστατο που χρησιμοποιείτο για επιστημονικούς σκοπούς, «κυρίως μετεωρολογικούς».

«Αυτή η ανεύθυνη και λαθεμένη ενέργεια δεν δημιούργησε κλίμα ευνοϊκό για τον διάλογο και τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο στρατών», τόνισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι ΗΠΑ επέμειναν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον κινεζικού πολιτικού αερόστατου, κάτι που αντίκειται (...) στις διεθνείς πρακτικές και δημιουργεί κακό προηγούμενο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Χθες Κυριακή, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως καταρρίφθηκε ακόμη ένα «αντικείμενο» σε μεγάλο ύψος, χωρίς να προσδιορίσει τη φύση του. Ήταν το τέταρτο που καταρρίφθηκε πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μέσα σε λιγότερες από δέκα ημέρες.