Κοσμος

Αυξημένη η προσέλευση των Κυπρίων στις κάλπες

Το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα προσέρχεται στην κάλπη και πετά το ψηφοδέλτιο της για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
© ΑΠΕ - ΜΠΕ / Σταύρος Ιωαννίδης

Εκλογές στην Κύπρο: Η αύξηση στην προσέλευση των ψηφοφόρων και οι δηλώσεις Νίκου Χριστοδουλίδη και Νίκου Αναστασιάδη

Ποσοστό 35,4% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων άσκησε μέχρι τις 12:00 το εκλογικό δικαίωμά του για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εφόρου Εκλογής, Κώστα Κωνσταντίνου, στον α' γύρο των εκλογών το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33,7%, ποσοστό που συνεπάγεται αύξηση 1,7 ποσοστιαίων μονάδων. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη ώρα στις προεδρικές εκλογές του 2018, το ποσοστό ανήλθε στο 32,6%, γεγονός που καταδεικνύει αύξηση 2,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Εκλογές στην Κύπρο - Χριστοδουλίδης: Βασικό ζητούμενο να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προσδοκίες του κυπριακού λαού

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Α' Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου, Κέντρο Δ' στην Πάφο.

Εκλογές στην Κύπρο: Νίκος Χριστοδουλίδης και η οικογένειά του για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος
© ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σταύρος Ιωαννίδης

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε τα εξής: «Mόλις άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα σε μια πολύ σημαδιακή για μένα μέρα, είναι μια ηλιόλουστη μέρα σήμερα. Κάτι που κρατώ απ' αυτή τη μακρά προεκλογική εκστρατεία είναι ότι ο κυπριακός λαός γνωρίζει, αντιλαμβάνεται και ξέρει πάρα πολύ καλά ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών, ποια είναι τα διλήμματα ενώπιον του. Και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι ο κυπριακός λαός επιθυμεί να δημιουργηθεί ελπίδα και προοπτική, ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του λαού, για εμάς και τα παιδιά μας. Είναι πολύ σημαντικό, αφού θέλουμε τα ίδια πράγματα, να υπάρξει μια μαζική συμμετοχή στις κάλπες. Η αποχή δεν είναι επιλογή. Η αποχή απλά διασφαλίζει τη συνέχεια όλων αυτών που μας ενοχλούν. Και το πιο σημαντικό είναι η επόμενη μέρα των εκλογών να μας βρει όλους ενωμένους. Τα προβλήματα, οι προκλήσεις - όπως έχω αναφέρει πολλές φορές σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία - δεν έχουν ούτε πολιτικό χρώμα, ούτε ιδεολογική προέλευση και μπορούμε, σαφώς, καλύτερα, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού. Το είπα και την περασμένη εβδομάδα, θέλω να το επαναλάβω και σήμερα, το βασικό ζητούμενο αυτό είναι, να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, ασχέτως κομματικής προέλευσης, ασχέτως ιδεολογικού χρώματος, ανένταχτων ψηφοφόρων, νέων ψηφοφόρων. Τα προβλήματα, οι προκλήσεις -επαναλαμβάνω- θέλουν κοινές προσεγγίσεις και μπορούμε ναι να διασφαλίσουμε αυτή τη συλλογικότητα, η οποία στο τέλος της ημέρας είναι και απαίτηση του κυπριακού λαού. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Εκλογές στην Κύπρο - Αναστασιάδης: «Θα είμαι παρών, πάντοτε διακριτικά»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανήμερα του β' γύρου των εκλογών θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι θα είναι παρών, πάντοτε διακριτικά, και οι παρεμβάσεις του θα είναι προς τη θετική και όχι την αρνητική κατεύθυνση.

Εκλογές στην Κύπρο: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης
© ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σταύρος Ιωαννίδης

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς αν θα βρίσκεται στο πλευρό του όποιου εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι: «Αυτό είναι το καθήκον του καθενός από μας. Σήμερα, ο λαός αποφασίζει ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος. Θα πρέπει να τον περιβάλουμε, όποιος και αν είναι, και με αγάπη και με εμπιστοσύνη και όπου ο καθένας μπορεί να συμβάλει έτσι ώστε να επιτύχει στο έργο του. Αυτό είναι το καθήκον μας. Και αν είναι κάτι που θέλω είναι να επαναλάβω αυτό που υπαγορεύουν οι κανόνες της δημοκρατίας. Ο λαός αποφασίζει, η πλειοψηφία αποφασίζει και η μειοψηφία σέβεται. Να καλέσω τον λαό μαζικά να συμμετάσχει σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Το έχουμε πει πολλές φορές, ανεξάρτητα των αισθημάτων που τρέφουν οι οποιοιδήποτε θα πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και καθήκον, αν θέλετε, προς τη δημοκρατία, ανεπηρέαστα, με βάση τα δικά τους κριτήρια».

Σε ερώτηση για το αν ανοίγει ένας νέος κύκλος για τον ίδιο, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε: «Δεν είναι θέμα να ανοίξει άλλος κύκλος. Θα είμαι παρών, πάντοτε διακριτικά, και εκεί και όπου θα χρειαστεί η παρέμβαση μου θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση και όχι την αρνητική». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.