Κοσμος

Ο λόγος που η Γερμανία δεν θα ανασκάψει τη σήραγγα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου με εκατοντάδες σωρούς στρατιωτών

Πού βρίσκεται η τοποθεσία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Germany won’t excavate WWI tunnel containing hundreds of soldiers’ bodies
© Unsplash/Αustrian National Library

Γερμανία: Δεν θα ανασκάψει τη σήραγγα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που περιέχει εκατοντάδες σωρούς στρατιωτών

Τα λείψανα περισσότερων από 200 Γερμανών στρατιωτών που θάφτηκαν ζωντανοί σε μια σήραγγα στη βορειοανατολική Γαλλία κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου δεν θα ανακτηθούν. Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε αντ' αυτού να ανακηρύξει τον τόπο ταφής σε πολεμικό μνημείο και να τον θέσει υπό κρατική προστασία.

Η επιτροπή πολεμικών τάφων της Γερμανίας, η Volksbund, και η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσαν την απόφαση στο μουσείο Caverne du Dragon στη βορειοανατολική Γαλλία το απόγευμα της Παρασκευής.

«Οι προσπάθειε για να προσεγγίσουμε τα λείψανα το 2021 και το 2022 είχαν αποδειχθεί πολύ δύσκολες», δήλωσε την Παρασκευή στο CNN εκπρόσωπος της Volksbund, προσθέτοντας ότι είχαν γίνει αρκετέ να ανοίξει η πολύ βαθιά και πολύ μεγάλη σήραγγα, η οποία βρίσκεται σε ένα φυσικό καταφύγιο με αμμώδες έδαφος που εξακολουθεί να είναι μολυσμένο από πυρομαχικά.

«Αν και η γαλλογερμανική ομάδα κατάφερε να δει μέχρι και 64 μέτρα (210 πόδια) κάτω από τη σήραγγα, δεν βρήκε κανένα λείψανο, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Πολλές μάχες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου έλαβαν χώρα μεταξύ των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και των γερμανικών στρατευμάτων που είχαν τοποθετηθεί στο Chemin des Dames, ή «Δρόμο της Κυρίας», μια κορυφογραμμή μεταξύ δύο κοιλάδων.

Στις 4 Μαΐου 1917, κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες μάχες του πολέμου, ο γαλλικός στρατός έριχνε κατά των Γερμανών στρατιωτών με βαρύ πυροβολικό. Μια οβίδα πυροβολικού έπληξε την είσοδο της σήραγγας Winterberg στο Chemin des Dames, σύμφωνα με τη Volksbund.

Ορισμένοι από τους Γερμανούς στρατιώτες, από το 111ο εφεδρικό σύνταγμα πεζικού του Μπάντεν, κατέφυγαν πιο μέσα στη σήραγγα, όπου είχαν εκραγεί αποθηκευμένα πυρομαχικά και απελευθερώθηκαν τοξικές αναθυμιάσεις.

Οι στρατιώτες δημιούργησαν ένα οδόφραγμα για να προσπαθήσουν να προστατευτούν από τα δηλητηριώδη αέρια μέχρι να μπορέσουν να διασωθούν, αλλά οι σφοδροί βομβαρδισμοί εμπόδισαν τη βοήθεια να τους φτάσει.

Η είσοδος της σήραγγας κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της επίθεσης και μόλις τρεις στρατιώτες από ένα πεζικό άνω των 200 σώθηκαν. Οι υπόλοιποι έπαθαν ασφυξία, πέθαναν από δίψα ή αυτοπυροβολήθηκαν.

Με την πάροδο των ετών, είχαν γίνει πολλές -μεταξύ των οποίων και παράνομες- προσπάθειες να βρεθεί η θαμμένη είσοδος της σήραγγας στο κρατικό δάσος του Vauclair, σύμφωνα με τη Volksbund.

Τον περασμένο Μάιο, περισσότερο από έναν αιώνα μετά το γεγονός και μετά από χρόνια εργασίας, η Volksbund και οι Γάλλοι εταίροι χρησιμοποίησαν ακριβείς γεωτρήσεις για να επιβεβαιώσουν τη θέση της σήραγγας, ανακαλύπτοντας μια μεγάλη κοιλότητα βαθιά κάτω από το έδαφος, με τον τόπο ταφής άθικτο.

Μόλις εκπληρωθούν οι νομικές απαιτήσεις για έναν χώρο πολεμικού νεκροταφείου, θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός του χώρου του μνημείου και ο χώρος θα μπορούσε να εγκαινιαστεί ήδη από το επόμενο έτος, δήλωσαν Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ