Κοσμος

Σκελετός που ανακαλύφθηκε δίνει στοιχεία για τον τρόπο ζωής μιας ασκήτριας από τον Μεσαίωνα

Η σύφιλη, η αρθρίτιδα και η «τιμωρία» του Θεού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
skeletos

Σκελετός που ανακαλύφθηκε δίνει στοιχεία για τον τρόπο ζωής μιας ασκήτριας από τον Μεσαίωνα - Η σύφιλη, η αρθρίτιδα και η «τιμωρία» του Θεού

Ένας σκελετός που βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε μια τοποθεσία στο Γιορκ το 2007 πιστεύεται ότι ανήκει σε μεσαιωνική θρησκευτική ερημίτρια.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ ταυτοποίησαν τα λείψανα ως πιθανώς εκείνα της Lady Isabel German, η οποία πέθανε τον 15ο αιώνα.

Ο δικός της ήταν ένας από τους 667 πλήρεις σκελετούς που ανακαλύφθηκαν σε μια ανασκαφή στον χώρο μιας πρώην εκκλησίας στο York Barbican.

Η αρχαιολόγος Dr Lauren McIntyre δήλωσε ότι η Lady German θα ήταν «μια πολύ σημαντική προσωπικότητα» στην κοινότητα.

Ήταν μια ασκήτρια, μια γυναίκα που κλείστηκε σε ένα κελί για να ζήσει μια ζωή προσευχής και περισυλλογής, η οποία ζούσε στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στο Fishergate του York, όπως είπαν οι ερευνητές.

Ο σκελετός βρέθηκε στην αψίδα των θεμελίων της εκκλησίας, ένα μικρό δωμάτιο που βρίσκεται πίσω από την Αγία Τράπεζα, όπου θάβονταν μόνο κληρικοί ή πλούσιοι άνθρωποι.

Ο Dr. McIntyre δήλωσε ότι η γυναίκα έπασχε από σηπτική αρθρίτιδα και προχωρημένη αφροδίσια σύφιλη, η οποία θα την είχε παραμορφώσει.

«Η Lady German έζησε σε μια περίοδο της ιστορίας όπου συνήθως πιστεύουμε ότι υπήρχε μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ ορατών και παραμορφωτικών ασθενειών και αμαρτίας, με αυτό το είδος πόνου να θεωρείται τιμωρία από τον Θεό» δήλωσε ο Dr McIntyre.

«Μια τόσο σοβαρή ασθένεια θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί θετικά, να έχει σταλεί από τον Θεό για να δώσει μαρτυρική ιδιότητα σε κάποιον ξεχωριστό».

Αλλά είπε ότι η Lady German μπορεί επίσης να επέλεξε «να αφοσιωθεί σε μια ζωή μοναξιάς ως έναν τρόπο να παραμείνει αυτόνομη και να ελέγχει τη μοίρα της».

Οι σκελετοί που ανασκάφηκαν στο York Barbican χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή, τον Μεσαίωνα και τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Η ιστορία της Lady German θα παρουσιαστεί σε ένα επεισόδιο του «Digging for Britain» που θα μεταδοθεί στις 12 Φεβρουαρίου στο BBC Two.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ