Κοσμος

Πορτογαλία: Ο μεγαλύτερος σκελετός δεινοσαύρου 25 μέτρων βρέθηκε σε αυλή σπιτιού

Aν και τεράστιος...ήταν φυτοφάγος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dinosaur-2106811_1280

Πορτογαλία: Σκελετός δεινοσαύρου 25 μέτρων βρέθηκε σε αυλή σπιτιού.

Στην Πορτογαλία εντοπίστηκαν τα απολιθώματα τους μεγαλύτερου σε μέγεθος δεινόσαυρου που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Πρόκειται για ένα φυτοφάγο δεινόσαυρο που ανήκει σε κάποιο είδος της ομάδας των Βραχιόσαυρων.

Ο δεινόσαυρος στον οποίο δεν έχει δοθεί κάποια επιστημονική ονομασία είχε μήκος από την ουρά ως την άκρη του σώματος του περίπου 27 μέτρα ενώ όταν σήκωνε το κεφάλι το ύψος του έφτανε τα 12 μέτρα. Όπως είναι ευνόητο όταν ο δεινόσαυρος αυτός κινούνταν με ψηλά το κεφάλι η όψη του θα ήταν κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή.

Οι Βραχιόσαυροι μπορούσαν να κρατήσουν όρθιο το λαιμό τους, για να φτάνουν και να τρέφονται ακόμα και από τα ψηλότερα κωνοφόρα δέντρα ικανότητα που δεν είχαν τα περισσότερα σαυρόποδα, η οικογένεια φυτοφάγων δεινόσαυρων στην οποία ανήκουν τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη δεινοσαύρων που πάτησαν το πόδι τους στη Γη. Όπως είναι ευνόητο αυτά τα πλάσματα για να χορτάσουν μπορούσαν να φάνε ένα ολόκληρο… δάσος

«Δεν είναι σύνηθες να βρίσκει κανείς όλα τα πλευρά ενός ζώου έτσι, πόσο μάλλον σε αυτή τη θέση, διατηρώντας την αρχική ανατομική τους θέση. Αυτός ο τρόπος διατήρησης είναι σχετικά ασυνήθιστος στα απολιθώματα δεινοσαύρων, ιδίως σαυρόποδων, από το πορτογαλικό ανώτερο Ιουρασικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Elisabete Malafaia, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, στην Πορτογαλία.

Τα σημαντικότερα στοιχεία του σκελετού έχουν συλλεχθεί από την περιοχή, τα οποία περιλαμβάνουν σπόνδυλους και πλευρές ενός πιθανού σαυρόποδου βραχιόσαυρου, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το είδος του δεινοσαύρου περιπλανιόταν στη Γη πριν από 160 έως 100 εκατομμύρια χρόνια. Λόγω των χαρακτηριστικών διατήρησης του δεινοσαύρου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα βρεθούν και άλλα μέρη του σκελετού του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ