Κοσμος

Ο μακελάρης του Ελ Πάσο στις ΗΠΑ λύνει τη σιωπή του

Ομολογεί «ρατσιστικά κίνητρα» στην εκτέλεση 23 ανθρώπων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μακελειό στο Ελ Πάσο των ΗΠΑ - Ο μακελάρης παραδέχεται «ρατσιστικά κίνητρα» στις δολοφονίες 23 ανθρώπων

Ο νεαρός Αμερικανός, ο οποίος το 2019 δολοφόνησε 23 ανθρώπους στο Τέξας μέσα σε εμπορικό κέντρο Wallmart όπου σύχναζαν κυρίως μέλη της ισπανόφωνης κοινότητας του Ελ Πάσο, ομολόγησε την Τετάρτη (8/2) την ενοχή του ενώπιον της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας σε αυτήν την πόλη πάνω στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, ο Πάτρικ Κράσιους, 24 ετών, δήλωσε επίσημα ένοχος για τις 90 κατηγορίες που τον βαρύνουν, συμπεριλαμβανομένων «εγκλημάτων με ρατσιστικά κίνητρα που οδήγησαν σε θανάτους», σύμφωνα με τους τηλεοπτικούς σταθμούς ABC7 και KFOX14.

Οι συνήγοροί του ανακοίνωσαν την αλλαγή υπερασπιστικής στρατηγικής τον Ιανουάριο, όταν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δέχθηκαν να μην επιδιώξουν να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ωστόσο, είναι αντιμέτωπος με δίκη για δολοφονίες κατά συρροή ενώπιον της δικαιοσύνης της πολιτείας Τέξας, που δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί η εσχάτη των ποινών.

Το μακελειό στο Wallmart του Τέξας

Στις αρχές του Αυγούστου του 2019, ο Πάτρικ Κράσιους μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο έγγραφο που αναπαρήγαγε θέσεις των οπαδών της θεωρίας περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής. Σε αυτό κατήγγειλε την «εισβολή ισπανόφωνων στο Τέξας» και εξυμνούσε τον δράστη των σφαγών σε δυο τεμένη της Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία (51 νεκροί στις 15 Μαρτίου 2019).

Κατόπιν οδήγησε για περίπου 10 ώρες από το προάστιο του Ντάλας όπου ζούσε μέχρι το Ελ Πάσο, πόλη όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ισπανόφωνοι, ώσπου άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι μέσα σε υποκατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Walmart.

Όταν κατέφθασαν οι δυνάμεις της αστυνομίας, βγήκε από το αυτοκίνητο με τα χέρια ψηλά και είπε «εγώ είμαι αυτός που πυροβόλησε». Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, παραδέχθηκε ότι ήθελε να σκοτώσει «Μεξικανούς».

Δολοφόνησε συνολικά 23 ανθρώπους, ανάμεσά τους οκτώ υπηκόους Μεξικού, όμως στην πλειονότητά τους Αμερικανούς με λατινοαμερικάνικη καταγωγή. Η σφαγή προκάλεσε σοκ στις ΗΠΑ και αναζωπύρωσε τον διάλογο για την οπλοκατοχή και τις «πύρινες» ομιλίες του ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των μεταναστών.

Το μακελειό στο Ελ Πάσο συγκαταλέγεται στα πιο πολύνεκρα τέτοια επεισόδια στην ιστορία των ΗΠΑ, χώρας πάντως που βυθίζουν συχνά στο πένθος τα λεγόμενα mass shootings, ή με άλλα λόγια οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν πάνω από τέσσερα θύματα, κατά την ορολογία των υπηρεσιών επιβολής της τάξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ