Κοσμος

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας αποσύρθηκε από το Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης

Mε αφορμή ταινίες με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού αποσύρει την υποστήριξή του από το Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης

Το 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης, (17-28 Απριλίου), βρέθηκε στο στόχαστρο της Τουρκικής Κυβέρνησης, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας να αποσύρει την υποστήριξή του από τη διοργάνωση. Το έναυσμα έδωσαν εφημερίδες και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που στόχευσαν χορηγούς για ταινίες με ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα που προβλήθηκαν σε αυτό.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας απαγόρευσε το Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης

«Ισλαμιστικές ομάδες μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης και κυρίως τους δήμους της περιφέρειας Καντίκιοϊ και Μπέγιογλου, όπου την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξαν το φεστιβάλ», αναφέρει η ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση της Κωνσταντινούπολης UniKuir.

Το λογότυπο του υπουργείου αφαιρέθηκε από την ενότητα «υποστηρικτές» του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα του. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak στόχευσε ταινίες του φεστιβάλ όπως τα «Unicorns», «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» του Ζαχαρία Μαυροειδή, «All Shall Be Well», «Woman of...», υποστηρίζοντας ότι το φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Ιδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης (İKSV) προσπαθούσε να «κανονικοποιήσει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα».

Η κυβέρνηση Ερντογάν αντιδράει

Ο πρώην δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ του κυβερνώντος Κόμματος AKP κάλεσε επίσης το τουρκικό κοινοβούλιο για την απαγόρευση του φεστιβάλ το οποίο, σύμφωνα με εκείνον, «προσπαθεί να κάνει τα παιδιά γκέι».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης στοχοποιείται από την κυβέρνηση Ερντογάν. Το 2015 το Φεστιβάλ χρησιμοποιήθηκε ως φωνή διαμαρτυρίας, μετά την απόφαση για την ακύρωση των διαγωνιστικών του προγραμμάτων και της τελετής λήξης του, ως αντίδραση στην κυβερνητική λογοκρισία.

Αφορμή στάθηκε η απαγόρευση προβολής από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού του ντοκιμαντέρ «Bakur» των Τσαγιάν Ντεμιρέλ και Ερτουγκρούλ Μαβίογλου με τη δικαιολογία ότι δεν είχε την απαραίτητη άδεια προβολής από το Υπουργείο, πράγμα που δεν συνέβη σε πολλές ακόμη ταινίες που δεν είχαν άδεια, αλλά κανείς δεν ζήτησε την ακύρωση της προβολής τους.