Κοσμος

Η Σουηδία αντιμέτωπη με την απειλή του ισλαμιστικού εξτρεμισμού

Τι αναφέρουν οι υπηρεσίες ασφαλείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σουηδία: Η χώρα βρίσκεται ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο ισλαμιστών εξτρεμιστών, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας
© EPA/Fredrik Sandberg

Σουηδία: Η χώρα βρίσκεται ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο ισλαμιστών εξτρεμιστών, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας

Η Σουηδία έχει βρεθεί στο επίκεντρο για βίαιους ισλαμιστές εξτρεμιστές διεθνώς ύστερα από σειρά περιστατικών, όπως η πρόσφατη πυρπόληση του Κορανίου, όπως δήλωσαν σήμερα οι δυνάμεις ασφαλείας.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις με απειλές που στοχεύουν τη Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα είναι σοβαρές και επηρεάζουν την ασφάλεια της Σουηδίας», ανέφερε σε ανακοίνωση η σουηδική υπηρεσία ασφάλειας SAPO. «Οι εξελίξεις σημαίνουν ότι η Σουηδία θεωρείται πως είναι περισσότερο στο επίκεντρο σε σχέση με πριν για βίαιους ισλαμιστές εξτρεμιστές διεθνώς».

Η Σουηδία και η γειτονική Φινλανδία ζήτησαν πέρυσι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η διαδικασία ένταξής τους καθυστερεί λόγω της Τουρκίας, που υποστηρίζει ότι οι σκανδιναβικές χώρες, κυρίως η Σουηδία, δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία.

Η πυρπόληση του Κορανίου από ακροδεξιό πολιτικό έξω από την τουρκική πρεσβεία τον περασμένο μήνα κλιμάκωσε την ένταση. Χιλιάδες Αφγανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ύστερα από τις ενέργειες του Ράσμους Παλουντάν, που προκάλεσαν επίσης οργή σε άλλα τμήματα του μουσουλμανικού κόσμου. Η Τουρκία καταδίκασε επίσης το περιστατικό κατά το οποίο διαδηλωτές κρέμασαν ομοίωμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Στοκχόλμη. Η Σουηδία έχει προειδοποιήσει τους πολίτες της στην Τουρκία να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις.

Η αστυνομία απαγορεύει διαδήλωση που προέβλεπε το κάψιμο του Κορανίου

Η SAPO δήλωσε ότι δεν αναβάθμισε την επίσημη αξιολόγησή της για το επίπεδο απειλής κατά της χώρας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίπεδο 3 σε ένα σύστημα 5 βαθμίδων και αντιστοιχεί σε «αυξημένο».

Mε φόντο τα παραπάνω η σουηδική αστυνομία απαγόρευσε σήμερα μια διαδήλωση που προέβλεπε το κάψιμο του Κορανίου, έπειτα από ένα πρώτο ανάλογο περιστατικό τον Ιανουάριο που προκάλεσε την οργή της Τουρκίας και σταμάτησε τη σουηδική υποψηφιότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Επικαλούμενη τον κίνδυνο επίθεσης και τις συνέπειες για την ασφάλεια της Σουηδίας μετά αυτή την πυρπόληση του Κορανίου, η αστυνομία της σκανδιναβικής χώρας αρνήθηκε αυτή τη φορά να δώσει άδεια στους διοργανωτές, που προέβλεπαν η κινητοποίησή τους να γίνει κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, σύμφωνα με την απόφαση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ