Κοσμος

Ρεπόρτερ αγκαλιάζει και ηρεμεί κοριτσάκι μετά από ισχυρό μετασεισμό στην Τουρκία (βίντεο)

Δραματικές διασώσεις παιδιών από τα χαλάσματα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σεισμός Τουρκία: Διασώσεις παιδιών από τα χαλάσματα - Η αγκαλιά ρεπόρτερ σε κοριτσάκι και το χειροκρότημα μετά από κάθε απεγκλωβισμό

Οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα από την Τουρκία είναι συγκλονιστικές. Νέοι, γέροντες και παιδιά τρέχουν μακριά από ψηλά κτήρια που κινδυνεύουν να πέσουν ανά πάσα στιγμή από τους μετασεισμούς. Τα 7,8 Ρίχτερ που χτύπησαν την Τουρκία και τη Συρία το πρωί της Δευτέρας έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 3.000 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε επταήμερο πένθος, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες προκειμένου να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν από τα χαλάσματα ζωντανούς

Τα τηλεοπτικά συνεργεία καλύπτουν τις προσπάθειες των διασωστών, η δύναμη των οποίων ενισχύθηκε με διεθνή βοήθεια που έχει φτάσει ήδη στην Τουρκία. Η κατάσταση παραμένει τραγική. Οι εικόνες είναι δραματικές. Ενδεικτική η στιγμή όπου Τούρκος δημοσιογράφος απομακρύνεται από τα υψηλά κτήρια των πληγεισών περιοχών ενώ ένας νέος ισχυρός μετασεισμός γίνεται αισθητός. Τη στιγμή που βλέπει μία οικογένεια να προσπαθεί να φύγει από τα χαλάσματα σπεύδει να πάρει στην αγκαλιά του ένα κοριτσάκι που κλαίει φοβισμένο. Σταματά το ρεπορτάζ μέχρι να βεβαιωθεί ότι το παιδί είναι καλά. Και οι δύο είναι σκονισμένοι. 

Οι εικόνες από τις διασώσεις παιδιών είναι σκληρές και δείχνουν το μέγεθος της τραγωδίας στην Τουρκία και τη Συρία. Δύο παιδάκια βγήκαν αλώβητα μέσα από το κατεστραμμένο συγκρότημα κατοικιών όπου διέμεναν. Άλλα με αίματα στο πρόσωπο. Κάποια υπέμεναν, χωρίς δάκρυα, αλλά με τον πόνο ζωγραφισμένο στα μάτια τους, τις εργασίες που έπρεπε να κάνουν οι διασώστες για να τα απεγκλωβίσουν. 

Ένα μικρό κοριτσάκι, η Αϊσέ απεγκλωβίστηκε σώα από τα χαλάσματα που την είχαν καταπλακώσει. Με τεράστια ψυχική δύναμη έστειλε ένα δυνατό μήνυμα από τα ερείπια του σπιτιού της. Σε βίντεο ντοκουμέντο από τον εντοπισμό της, ακούγεται να λέει: «Μπαμπά, είμαι καλά». 

Στο Χατάι, ένα παιδί με το όνομα Άρντα Μπουλούτ, ανασύρθηκε από τα ερείπια 28 ώρες μετά τον σεισμό τραυματισμένο. «Σας ξέρω από κάπου», είπε στους στρατιώτες που τον έσωσαν. Το παιδί, όπως αναφέρει η Yeni Safak, είχε τις αισθήσεις του, αλλά είχε σπάσει και τα δύο πόδια του. Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την οικογένειά του.

Κάθε φορά που ένα παιδί απεγκλωβίζεται από τα συντρίμμια, διασώστες και εθελοντές, χειροκροτούν δίνοντας δύναμη τόσο στο ίδιο, όσο και στον ίδιο τους τον εαυτό. Ο αγώνας, άλλωστε, που έχουν μπροστά τους είναι τεράστιος.