Κοσμος

Η πρώτη φωτογραφία του Σαλμάν Ρούσντι μετά τη δολοφονική επίθεση

«Θεωρούσα τα βιβλία μου πιο ενδιαφέροντα από τη ζωή μου, όμως ο κόσμος διαφωνεί»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαλμάν Ρούσντι
Φωτογραφία αρχείου © David Levenson/Getty Images

Ο Σαλμάν Ρούσντι μιλά στο περιοδικό New Yorker μετά την απόπειρα δολοφονίας του για τη γραφή ως μια «πράξη που αψηφά τον θάνατο»

Ο βραβευμένος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι μίλησε για πρώτη φορά μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε στη Νέα Υόρκη.

«Πάντα πίστευα ότι τα βιβλία μου είναι πιο ενδιαφέροντα από τη ζωή μου. Ο κόσμος φαίνεται πως διαφωνεί», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό New Yorker και στον Ντέιβιντ Ρέμνικ.

Μάλιστα, η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο απεικονίζει τον Ρούσντι εμφανώς αδυνατισμένο, με καλυμμένο το ένα μάτι και εμφανή τα σημάδια του τραυματισμού του.

Ο ίδιος λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξής ανήρτησε μια έγχρωμη φωτογραφία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγραψε στη λεζάντα: «Η φωτογραφία στο @NewYorker είναι δραματική και δυνατή, αλλά αυτή, πιο πεζή, είναι η πραγματική μου εμφάνιση».

«Δεν είμαι τόσο άσχημα», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και πρόσθεσε: «τα πιο σοβαρά τραύματα έχουν γιατρευθεί. Έχω αίσθηση στον αντίχειρα και στον δείκτη […] Κάνω θεραπεία και μου λένε ότι τα πάω πολύ καλά».

Στα τέλη Ιανουαρίου ο ατζέντης του συγγραφέα ανακοίνωσε πως ο Ρούσντι δεν θα παραστεί σε παρουσιάσεις του νέου του βιβλίου. «Η ανάρρωση του προχωράει, αλλά δεν θα κάνει καμία δημόσια εμφάνιση για την προώθηση του επερχόμενου μυθιστορήματός του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επίθεση στον Ρούσντι τον Αύγουστο του 2022 συγκλόνισε τον λογοτεχνικό κόσμο. Για δεκαετίες, ο συγγραφέας τιμάται όχι μόνο ως μυθιστοριογράφος, αλλά ως σύμβολο της ελευθερίας του λόγου που αντιμετώπισε απειλές θανάτου, ωστόσο συνέχισε να γράφει και να μιλάει ανοιχτά κατά της μισαλλοδοξίας.

Μετά την επίθεση που δέχτηκε το περασμένο καλοκαίρι, συνάδελφοί του συγγραφείς και πολιτιστικές προσωπικότητες εξέφρασαν την οργή τους και συγκεντρώθηκαν για αγρυπνίες προς τιμήν του, μοιράζοντας προσωπικές ιστορίες για αυτόν και διαβάζοντας αποσπάσματα από τα μυθιστορήματά του.

Τώρα, με την κυκλοφορία του «Victory City», οι συγγραφείς μαζεύονται ξανά γύρω από τον Ρούσντι για να υπερασπιστούν το έργο του. Πολλοί το βλέπουν ως μια στιγμή για να γιορτάσουν την πληθωρική και παιχνιδιάρικη φαντασία του, να στρέψουν την προσοχή στη μυθοπλασία του και να απολαύσουν το γεγονός ότι είναι εδώ για να παρακολουθήσει την υποδοχή του μυθιστορήματός του. Κάποιοι λένε ότι το γενικό μήνυμα του βιβλίου - ότι οι ιστορίες θα διαρκέσουν περισσότερο από πολιτικές συγκρούσεις, πολέμους, κατάρρευση αυτοκρατοριών και πολιτισμών - έχει λάβει έντονη απήχηση υπό το φως των όσων έχει υπομείνει ο Ρούσντι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ