Κοσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιζώντων

Πώς αντέδρασαν οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σεισμός στην Τουρκία: Δραματικές στιγμές περιγράφουν οι κάτοικοι μετά τη σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

Μαρτυρίες των επιζώντων από τη σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την Τουρκία και τη Συρία μεταφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. 

Απεσταλμένοι του BBC News και του Γαλλικού Πρακτορείου μεταφέρουν το κλίμα μετά τον σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές καταστροφές, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς, που δεν σταματούν να μεταφέρουν ζοφερά στοιχεία με μεγάλη ταχύτητα.

Ήταν 04:17 τοπική ώρα όταν ο Ερντέμ, που κοιμόταν στο σπίτι του στο Γκαζιαντέπ, στη νότια Τουρκία, τινάχτηκε από τον ύπνο του εν μέσω ενός από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην ιστορία της Τουρκίας.

«Δεν έχω νιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο στα 40 χρόνια που ζω», είπε. «Ταρακουνηθήκαμε τουλάχιστον τρεις φορές πολύ δυνατά, σαν μωρά σε κούνια».

Οι άνθρωποι πήγαν στα αυτοκίνητά τους για να γλιτώσουν από τα κατεστραμμένα κτίρια. «Φαντάζομαι ότι ούτε ένα άτομο στο Γκαζιαντέπ δεν βρίσκεται στο σπίτι του τώρα», είπε ο Ερντέμ.

Πάνω από 200 χιλιόμετρα δυτικά, στα Άδανα της Κιλικίας, ο Νιλουφέρ Ασλάν ήταν πεπεισμένος ότι αυτός και η οικογένειά του θα πέθαιναν όταν ο σεισμός ταρακούνησε το διαμέρισμά τους στον πέμπτο όροφο.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν συνεργεία διάσωσης και απλοί πολίτες για να ανασυρθούν επιζώντες από τα ερείπια μετά τον φονικό σεισμό © EPA / Refik Tekin

Σεισμός στην Τουρκία: Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Ταρακουνιόμασταν για σχεδόν ένα λεπτό», είπε.

«Είπα στην οικογένειά μου, “έγινε σεισμός, τουλάχιστον ας πεθάνουμε μαζί στο ίδιο μέρος”... Ήταν το μόνο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό».

Όταν ο σεισμός σταμάτησε, ο Ασλάν έτρεξε έξω - «Δεν μπορούσα να πάρω τίποτα μαζί μου, βγήκα με τις παντόφλες» - για να διαπιστώσει ότι τέσσερα κτίρια γύρω από το δικό του είχαν καταρρεύσει.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, 480 χιλιόμετρα ανατολικά, οι άνθρωποι έσπευσαν στους δρόμους για να βοηθήσουν τους διασώστες.

«Ακούγονταν ουρλιαχτά παντού», είπε ένας 30χρονος άνδρας στο Reuters. «Άρχισα να απομακρύνω πέτρες με τα χέρια μου. Βγάλαμε τους τραυματίες με φίλους, αλλά οι κραυγές δεν σταμάτησαν. Μετά ήρθαν οι ομάδες διάσωσης».

Σε άλλο σημείο της πόλης, ο Μουχιτίν Οραξί είπε ότι επτά μέλη της οικογένειάς του θάφτηκαν στα ερείπια.

«Η αδερφή μου και τα τρία παιδιά της είναι εκεί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Και επίσης ο άντρας της, ο πεθερός της και η πεθερά της».

Στη Συρία, μεγάλος αριθμός κτιρίων κατέρρευσε στο Χαλέπι, περίπου δύο ώρες με το αυτοκίνητο από το επίκεντρο του σεισμού.

Ο διευθυντής υγείας Ζιάντ Χάγκε Ταχά είπε ότι οι τραυματίες «φτάνουν κατά κύματα» μετά την καταστροφή.

(Με πληροφορίες του BBC News)