Κοσμος

Δραματικές ώρες σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 1.400 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

Εκατοντάδες παγιδευμένοι στα ερείπια

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τουρκία: Εκτιμήσεις για χιλιάδες νεκρούς - Oι αναφορές από ΗΠΑ και Γερμανία

Η σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Δευτέρα (6/2) την Τουρκία και τη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους, σε εκατοντάδες υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια, ενώ έχουν σημειωθεί εκτεταμένες υλικές καταστροφές, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς, που δεν σταματούν να επιδεινώνονται με μεγάλη ταχύτητα.

Ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς νέος ισχυρός σεισμός 7,5 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι. Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσες ζημιές είχε προκαλέσει ο δεύτερος σεισμός, ο οποίος έγινε επίσης αισθητός σε όλη την περιοχή, καθώς τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονταν να ανασύρουν τραυματίες από τα ερείπια μέσα σε τσουχτερό καιρό.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε νωρίτερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία έχει ανέβει σε 912, ενώ ο απολογισμός των τραυματιών ανέρχεται σε 5.383, ενώ περί τα 2.818 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Τόνισε, μάλιστα, ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα από το 1939.

Στη Συρία, που έχει ήδη καταστραφεί από τον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί πάνω από 11 χρόνια, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 326 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.042 τραυματίστηκαν. Στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες, οι διασώστες δήλωσαν ότι 221 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, οι δημοσιογράφοι του Reuters είδαν δεκάδες διασώστες να ψάχνουν μέσα σε έναν σωρό από συντρίμμια, ό,τι είχε απομείνει από ένα μεγάλο κτίριο, ανασύροντας κομμάτια από τα συντρίμμια καθώς αναζητούσαν επιζώντες. Περιστασιακά σήκωναν τα χέρια τους και ζητούσαν ησυχία, ακούγοντας για ήχους ζωής.

Εκτιμήσεις για χιλιάδες νεκρούς

Την ίδια ώρα το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο USGS και η Risklayer χρησιμοποιώντας μοντέλα πρόβλεψης αναφέρονται σε χιλιάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του το USGS, υπάρχουν πιθανότητες 47% τα θύματα του σεισμού να κυμανθούν μεταξύ χιλίων και 10.000, 27% πιθανότητες να μην ξεπεράσουν τα χίλια και 20% πιθανότητες να κυμανθούν μεταξύ 10.000 και 100.000.

Οι εκτιμήσεις του USGS στηρίζονται σε μοντέλα βάσει άλλων σεισμών που έχουν συμβεί στο παερλθόν στην περιοχή, στον πληθυσμό που εκτέθηκε στο μεγαλύτερο πλήγμα και το πόσο ευάλωτα είναι τα κτίρια στις πιο σφοδρά πληγείσες περιοχές. 

H εταιρία Risklayer με έδρα τη Γερμανία κάνει λόγο για πάνω από 15.000 νεκρούς (16.800) για την ακρίβεια. 

Δύσκολες καιρικές συνθήκες

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την ορεινή περιοχή παραλύει τα κυριότερα αεροδρόμια στη Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές χιονοπτώσεις, με πολλούς από τους διασωθέντες να μη φορούν παρά πιτζάμες μέσα στο κρύο.

«Ακούμε φωνές στα συντρίμμια. Θεωρούμε πως ως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια», δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου που επιχειρεί σε κατεστραμμένη πολυκατοικία στη Ντιγιάρμπακιρ μπροστά στις κάμερες του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

Μπροστά σε τόση καταστροφή κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια ακόμα και με γυμνά χέρια και κουβάδες. Νοτιότερα, πάντα κατά το NTV, η βυζαντινή ακρόπολη της Γκαζιάντεπ, που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, εν μέρει κατέρρευσε.

Σωστικά συνεργεία και η πολιτική προστασία καθώς και Σύροι πυροσβέστες προσπαθούν να ανασύρουν επιζήσαντες από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Μέσω Twitter, Τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε διάφορες πόλεις. Έχουν καταγραφεί πάνω από 50 μετασεισμοί, σύμφωνα με την AFAD.

Τουρκία: Το ημιτελές πυρηνικό εργοστάσιο του Ακκούγιου δεν υπέστη ζημιές

Ο πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας στο Ακκούγιου, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή, δεν υπέστη ζημιές από τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την κεντρική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία τη Δευτέρα, δήλωσε αξιωματούχος της ρωσικής εταιρείας που κατασκευάζει το εργοστάσιο.

 «Σεισμοί μεγέθους περίπου 3 βαθμών έγιναν αισθητοί εδώ… αλλά οι ειδικοί μας δεν έχουν εντοπίσει ζημιές σε κτιριακές κατασκευές, γερανούς και εξοπλισμό», δήλωσε η Αναστασία Ζοτέεβα, εκπρόσωπος της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

«Παρ’ όλα αυτά, πραγματοποιούμε εκτεταμένους ελέγχους για να διασφαλίσουμε ότι οι εργασίες κατασκευής και εγκατάστασης μπορούν να συνεχιστούν με ασφάλεια», ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Δεν έχουν υποστεί ζημιές οι αγωγοί πετρελαίου

Δεν έχουν υποστεί ζημιές ο αγωγός Κιρκούκ-Τσεϊχάν που μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράκ στην Τουρκία ή ο αγωγός Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν και οι ροές πετρελαίου συνεχίζονται και στους δύο μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Τουρκία, δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος στον τομέα της ενέργειας.

Ωστόσο η λειτουργία του τερματικού σταθμού πετρελαίου στο Τσεϊχάν, στη νότια Τουρκία, ανεστάλη, ανέφερε το ναυτιλιακό πρακτορείο Tribeca, που πρόσθεσε ότι διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη για το θέμα.

Ο τερματικός αυτός σταθμός της ανατολικής Μεσογείου απέχει περίπου 155 χλμ. από την περιοχή που ήταν το επίκεντρο του σεισμού.

Ο σεισμός 7,8 βαθμών έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βορειδυτική Συρία νωρίς σήμερα το πρωί προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων καθώς κτίρια κατέρρευσαν σε όλη την περιοχή, με τους διασώστες να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Νωρίτερα η εταιρία διαχείρισης του αγωγού BOTAS ανέφερε πως η ροή αερίου σταμάτησε στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαρμαράς και Γκαζιάντεπ και σε ορισμένεους άλλους τομείς ως αποτέλεσμα βλάβης που προκλήθηκε σε γραμμή μεταφοράς αερίου.

Εξάλλου, η αρχή λιμένων της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το λιμάνι Ισκέντερουν, που βρίσκεται στη νότια επαρχία Χατάι, υπέστη ζημιές από τον σεισμό.

Μετά την επιθεώρηση των ζημιών, η αρχή ανέφερε στο Twitter πως εκτός από το Ισκέντερουν, τα υπόλοιπα λιμάνια λειτουργούν κανονικά.