Κοσμος

Νέος ισχυρός σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία

Κοντά στα σύνορα με τη Συρία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέος ισχυρός σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία
© Ismail Kaya/Anadolu Agency via Getty Images

Τουρκία: Νέος ισχυρός σεισμός 7,5 Ρίχτερ λίγες ώρες μετά τον πρώτο Εγκέλαδο

Νέος μεγάλος σεισμός παρομοίου μεγέθους με αυτόν που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.300 ανθρώπων σε Συρία και Τουρκία σημειώθηκε στις 12:24 (ώρα Ελλάδας) στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν 67χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την Τουρκία και τη Συρία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς, που δεν σταματούν να επιδεινώνονται με μεγάλη ταχύτητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε  ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία έχει ανέβει σε 912, ενώ ο απολογισμός των τραυματιών ανέρχεται σε 5.383. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε μάλιστα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα από το 1939.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (AFAD) έκανε λόγο για περίπου 1.800 κτίρια που έχουν καταρρεύσει, εγείροντας φόβους πως ο απολογισμός θα γίνει ακόμα πιο βαρύς.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο θα αυξηθεί ο απολογισμός των θανάτων καθώς προχωρούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», είπε ο Ερντογάν.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, περισσότεροι από 320 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, ενώ 1.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι δυνάμεις του στρατού συνδράμουν τις προσπάθειες διάσωσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ