Κοσμος

Καταζητούμενος μαφιόζος που δούλευε ως πιτσαδόρος συνελήφθη μετά από 16 χρόνια

Νέα σύλληψη μετά από αυτή την του Ντενάρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταζητούμενος μαφιόζος που δούλευε ως πιτσαδόρος συνελήφθη μετά από 16 χρόνια
© Screenshot/Cosenza Carabinieri

Ιταλία: Καταζητούμενος μαφιόζος που δούλευε ως πιτσαδόρος συνελήφθη μετά από 16 χρόνια

Ένας καταδικασμένος δολοφόνος της ιταλικής μαφίας που καταζητείτο από το 2006 συνελήφθη στη Γαλλία όπου εργαζόταν ως σεφ πίτσας για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Η σύλληψη του Εντγκάρντο Γκρέκο στο Σεντ Ετιέν είναι η δεύτερη υψηλού προφίλ σύλληψη μαφιόζου από τις ιταλικές αρχές μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρρο διέφευγε για 30 χρόνια, όταν συνελήφθη κατά την επίσκεψή του σε κλινική στη Σικελία.

Ενώ ο Ντενάρο ήταν το «αφεντικό των αφεντικών» της διαβόητης Cosa Nostra της Σικελίας, ο Γκρέκο ήταν μέλος της μαφίας του οργανωμένου εγκλήματος 'Ndrangheta που κατάγεται από την περιοχή της Καλαβρίας στο βαθύ νότο της Ιταλίας. Η 'Ndrangheta είναι σήμερα η ισχυρότερη μαφία στην Ιταλία και τα πλοκάμια της εκτείνονται σε όλη την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική.

Ο 63χρονος Γκρέκο καταζητείτο για τη δολοφονία δύο αδελφών κατά τη διάρκεια ενός πολέμου μεταξύ δύο συμμοριών στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα αδέλφια ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου σε ένα ιχθυοπωλείο στη μικρή πόλη Κοσέντζα τον Ιανουάριο του 1991. Τα πτώματά τους δεν βρέθηκαν ποτέ και πιστεύεται ότι διαλύθηκαν σε οξύ.

Όταν ένας δικαστής εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του το 2006, ο Γκρέκο τράπηκε σε φυγή. Οκτώ χρόνια αργότερα, εγκαταστάθηκε στη γαλλική πόλη Σέντ Ετιέν, νοτιοδυτικά της Λυών, αναλαμβάνοντας τελικά τη δουλειά του πιτσαδόρου σε ένα ιταλικό εστιατόριο.

Ο Γκρέκο απέκτησε νέα ταυτότητα με το όνομα Πάολο Ντιμίτριο. Μέχρι τότε του είχε επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης πίσω στην Ιταλία και ήταν αντικείμενο ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Αλλά τον Ιούλιο του 2021 ήταν αρκετά σίγουρος για το νέο του ψευδώνυμο, ώστε εμφανίστηκε σε αφιέρωμα τοπικής εφημερίδας, καυχιόμενος για τις τοπικές και σπιτικές συνταγές του εστιατορίου του, όπως ραβιόλια, ριζότο και ταλιατέλες.

Ωστόσο, εξακολουθούσε να καταδιώκεται από τον κορυφαίο εισαγγελέα κατά της μαφίας της Ιταλίας, τον Nicola Gratteri, ο οποίος έχει περάσει δεκαετίες για να αντιμετωπίσει την άνοδο της 'Ndrangheta.

Σε ανακοίνωσή της, η στρατιωτική αστυνομία Carabinieri της Ιταλίας ανέφερε ότι από το 2019, οι ερευνητές εντόπισαν το δίκτυο υποστήριξης του Γκρέκο, το οποίο τελικά τους οδήγησε πέρα από τις Άλπεις στο Σεντ Ετιέν. 

Η Ιντερπόλ δήλωσε ότι η επιχείρησή της κατά της 'Ndrangheta ενεπλάκη επίσης, με τις γαλλικές αρχές να παρακολουθούν την τοποθεσία του Γκρέκο. Στη συνέχεια, η ιταλική αστυνομία επιβεβαίωσε την ταυτότητά του και προχώρησε στη σύλληψή του.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι επαίνεσε την αστυνομία για την προσαγωγή ενός από τους χειρότερους εγκληματίες της Ιταλίας, ενώ ο επικεφαλής της περιφέρειας της Καλαβρίας, Ρομπέρτο Οκτσιούτο, δήλωσε ότι η σύλληψη υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ιταλίας στην καταπολέμηση όλων των μορφών οργανωμένου εγκλήματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ