Κοσμος

Ο Φιλ, η μαρμότα απεφάνθη: Χειμώνας για ακόμη έξι εβδομάδες

To διάσημο έθιμο που έγινε ταινία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

HΠΑ: Χειμώνας για ακόμη έξι εβδομάδες σύμφωνα με τη μαρμότα Φιλ

Θα έχουμε χειμώνα για ακόμη έξι εβδομάδες, προέβλεψε η διάσημη πλέον μαρμότα Φιλ του Πανσατόνι καθώς έβγαινε από το λαγούμι της την Τετάρτη για να εκτελέσει τα καθήκοντά της στην περίφημη Ημέρα της Μαρμότας.
 
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Gobbler’s Knob της Πενσυλβάνια, προκειμένου να δουν τον συμπαθέστατο Φιλ να «προβλέπει» τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, βγαίνοντας από τη φωλιά του σε κουφάλα δένδρου και κοιτάζοντας τη σκιά του. Αφού ανακοινώθηκε η πρόβλεψη του, το πλήθος φώναζε επανειλημμένα «ακόμα έξι εβδομάδες!»

Τα μέλη του συλλόγου ισχυρίζονται ότι το ποσοστό ακρίβειας των προβλέψεων της μαρμότας ξεπερνά το 80%, υποστηρίζοντας ότι κάθε φορά που η πρόβλεψη είναι λανθασμένη ευθύνεται ο υπεύθυνος της «μετάφρασης» του μηνύματος του ζώου. Οι πιο αμερόληπτες εκτιμήσεις τοποθετούν την ακρίβεια των προβλέψεων αυτών στο 35% - 40%.
 

Σύμφωνα με τη λαογραφία, αν η μαρμότα όταν βγει από τη φωλιά της δεν μπορεί να δει τη σκιά της από τη συννεφιά, ο χειμώνας θα τελειώσει ενώ αν η ημέρα είναι ηλιόλουστη και η μαρμότα δει τη σκιά της και μπει αμέσως στη φωλιά της, ο χειμώνας θα παραταθεί για έξι ακόμα εβδομάδες. Το ετήσιο γεγονός, που πέρυσι πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω κορωνοϊού, έχει τις ρίζες του σε έναν γερμανικό θρύλο για ένα τριχωτό τρωκτικό.

Σύμφωνα με αρχεία που χρονολογούνται από το 1887, ο Φιλ έχει προβλέψει τον χειμώνα περισσότερες από 100 φορές. Δέκα χρόνια έχουν χαθεί επειδή δεν κρατήθηκαν αρχεία, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

© EPA/DAVID MAXWELL
© EPA/DAVID MAXWELL