Κοσμος

Ο Κάρολος δεν θα αντικαταστήσει την Ελισάβετ στα χαρτονομίσματα της Αυστραλίας

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Δεν θα αντικαταστήσει την Ελισάβετ στα χαρτονομίσματα της Αυστραλίας - Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' δεν θα απεικονίζεται στο νέο χαρτονόμισμα των πέντε δολαρίων της Αυστραλίας, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Το νέο σχέδιο θα αποτίσει φόρο τιμής «στον πολιτισμό και την ιστορία των πρώτων Αυστραλών», αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA).

Στο σημερινό σχέδιο του χαρτονομίσματος των πέντε δολαρίων εμφανίζεται το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Ο θάνατος της βασίλισσας πέρυσι αναζωπύρωσε τις συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Αυστραλίας ως συνταγματικής μοναρχίας.

«Η απόφαση αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας ακολουθεί τη διαβούλευση με την αυστραλιανή κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει αυτή την αλλαγή», αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

«Η Τράπεζα θατιμήσει τους Πρώτους Αυστραλούς κατά το σχεδιασμό του χαρτονομίσματος των 5 δολαρίων. Ο σχεδιασμός και η εκτύπωση του νέου τραπεζογραμματίου θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Εν τω μεταξύ, το σημερινό χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων θα συνεχίσει να εκδίδεται. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και μετά την έκδοση του νέου τραπεζογραμματίου», προστίθεται.

Δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία για το πότε θα αποκαλύψει το νέο σχέδιο του χαρτονομίσματος των πέντε δολαρίων, πρόσθεσε.

Να θυμίσουμε πως ως Βρετανός μονάρχης, ο Βασιλιάς Κάρολος είναι επίσης αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και 12 άλλων βασιλείων της Κοινοπολιτείας εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο ρόλος του, ωστόσο, είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικός.