Κοσμος

Εντοπίστηκε ραδιενεργή κάψουλα που είχε εξαφανιστεί στην Αυστραλία

Θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές δερματικές βλάβες και εγκαύματα αν κάποιος ερχόταν σε επαφή μαζί της

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυστραλία: Εντοπίστηκε ραδιενεργή κάψουλα που είχε εξαφανιστεί πριν μία εβδομάδα - Θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές δερματικές βλάβες και εγκαύματα αν κάποιος ερχόταν σε επαφή μαζί της

Οι αρχές στην Αυστραλία βρήκαν μια μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα που εξαφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρήκαν «κυριολεκτικά τη βελόνα στα άχυρα», δήλωσαν οι αρχές της Δυτικής Αυστραλίας.

Μια τεράστια έρευνα ξεκίνησε όταν το αντικείμενο χάθηκε ενώ μεταφερόταν κατά μήκος μιας διαδρομής 1.400 χιλιομέτρων (870 μιλίων) σε όλη την χώρα.

Ο εξορυκτικός όμιλος «Rio Tinto» ζήτησε συγγνώμη για την απώλεια της συσκευής, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο.

Η κάψουλα - η οποία έχει διάμετρο 6 χιλιοστά (0,24 ίντσες) και μήκος 8 χιλιοστά - περιέχει μια μικρή ποσότητα Καισίου-137, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές δερματικές βλάβες, εγκαύματα ή άλλες ασθένειες αν κάποιος ερχόταν σε επαφή μαζί της.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χρησιμοποίησαν εξειδικευμένο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ανιχνευτών ακτινοβολίας, κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους.

Η απόσταση που καλύφθηκε κατά την έρευνα και η αντιστοίχιση με μία ανάλογη απόσταση στη Βρετανία

Ανακοινώνοντας την εύρεσή τους την Τετάρτη, οι κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εξύμνησαν τη «ομαδική δουλειά μπροστά σε φαινομενικά ανυπέρβλητες αντιξοότητες».

Η συσκευή χρησιμοποιούνταν σε ορυχείο στην απομακρυσμένη περιοχή του Κίμπερλι. Η Rio Tinto είχε υποσχεθεί νωρίτερα να ξεκινήσει έρευνα για το τι είχε συμβεί και οδηγήθηκε η υπόθεση στην απώλειά της.

Να σημειωθεί πως αρχικά θεωρήθηκε ότι η κάψουλα μπορεί να είχε χαθεί πριν από δύο εβδομάδες. Η συσκευή είναι μέρος ενός μετρητή πυκνότητας, ο οποίος είναι συνηθισμένος στη βιομηχανία εξόρυξης.

Πηγή πληροφοριών και φωτογραφίας: BBC