Κοσμος

«Η Τουρκία δεν θα δεχθεί προϋποθέσεις για τα F-16» υποστηρίζει ο Ιμπραήμ Καλίν

Η αναφορά του στον Ρόμπερτ Μενέντεζ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ΗΠΑ βάζουν πρόσθετες προϋποθέσεις στην Τουρκία για τα F-16
Τουρκικό F-16 © EPA/ JAKUB KACZMARCZYK

Τουρκία: Δεν δέχεται προϋποθέσεις για τα F-16

Απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και στο Κογκρέσο -και κάνοντας αναφορά στον Ρόμπερτ Μενέντεζ ο τούρκος αξιωματούχος Ιμπραήμ Καλίν υπογράμμισε ότι, «εάν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους».

«Aν στο Κογκρέσο κάποιοι γερουσιαστές όπως ο Μενέντεζ, φέρουν το θέμα αυτό (σ.σ. Σουηδίας Φινλανδίας) ως προϋπόθεση και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν αυτό ως προϋπόθεση, αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εάν το πρόγραμμα των F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε, αυτά τα θέματα είναι όλα ξεχωριστά», είπε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς αν τελειώνει το πρόγραμμα των F-16 εφόσον οι ΗΠΑ θέσουν προϋποθέσεις, απάντησε: «Εξαρτάται από τους όρους. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αυτό. Ξέρουμε πως η επιθυμία και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή. Αν όμως δεν μπορέσουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Κογκρέσου και κολλήσει στο Κογκρέσο, τότε θα κάνουμε μια νέα εκτίμηση».

Ο Καλίν αναφέρθηκε και στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως η Τουρκία υποστηρίζει στη θεωρία την αρχή της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

«Όπως γνωρίζετε, η Σουηδία έκανε μια συνταγματική τροποποίηση πέρυσι. Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Αυτές οι χώρες θέλουν να γίνουν μέλη πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Η σουηδική πλευρά λέει ότι μόλις γραφτεί και εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, θα μπορέσει να εκπληρώσει τα αιτήματα της Τουρκίας. Εμείς θα το ξανακοιτάξουμε και θα κάνουμε μια ανάλογη αξιολόγηση. Με την Φινλανδία δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα όωπς με τη Σουηδία», ανέφερε ο ίδιος, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ